Kaj je logistika?

Cargo container lot
Foto: Chanaka iz Pexels

Logistika je pogosto slišana beseda, vendar o dejavnosti, ki se skriva za njo, veliko ljudi ve bolj malo. V nadaljevanju ti preprosto pojasnimo, kaj je logistika, kaj dela logist in kako logistiko uporabljamo v vsakdanu.

Kaj je logistika?

Shortcut From Point A to Point B Concept
Foto: Yavor Naydenov on iStock

Logistika je v osnovi najpreprostejša veda: kako pripeljati tovor iz točke A do točke B po najkrajši poti.

Logistika je dejavnost, ki se ukvarja z upravljanjem toka materialov od virov do porabnikov tako znotraj kot med podjetji. Če definicijo še bolj poenostavimo, gre za proces premikanja stvari od ene točke do druge in njihovo shranjevanje na poti.

Vzemimo za primer transportno logistiko, katere glavna naloga je optimizacijo transporta. Logistika načrtuje in spremlja transport – skrbi, da je le-ta opravljen za primerno ceno, pravočasno, zanesljivo in varno. Preučiti mora vse faktorje, ki vplivajo na to, da bo transport optimalen in uspešen. Načrtovati mora celotno transportno verigo, preučiti prometni sistem ipd.

Transport and logistic concept, Manager and engineer checking and controlling logistic network distribution and customer data for logistic Import export on global network background
Foto: ipopba iz iStock

Delitev logistike na različne procese

V sodobnem, srednje velikem podjetju logistika zajema različne procese, kot so načrtovanje potreb, nabava materiala, načrtovanje proizvodnje, kapacitet in zalog ter skladiščno poslovanje z odpremo materiala.

Glede na dejavnost tako poznamo na primer transportno, skladiščno, špedicijsko, distribucijsko in nabavno logistiko. Razdelimo jo lahko tudi glede na področje uporabe – industrijska, vojaška ali gospodinjska logistika. Opazujemo pa jo lahko tudi na različnih področjih, na ravni le enega podjetja ali na mednarodni ravni. Glede na zadnji kriterij poznamo na primer mikro-, makro-, poslovno in mednarodno logistiko.

Kaj dela logist?

Oddelek logistike skrbi, da je pravi izdelek ali material na voljo na pravem mestu ob pravem času. Logist, zaposlen v tem oddelku, torej mora poskrbeti, da logistika podjetja teče brez težav. Oddelku logistike nekega podjetja običajno rečemo logistični center. V večjih podjetjih v logističnem centru delajo tudi področni vodje logistike, ki skrbijo za nadzor nad manjšim delom delovanja podjetja.

Zaposleni v logistiki morajo biti zelo fleksibilni, usmerjeni k hitremu reševanju problemov ter sposobni uporabe različnih tehnologij in analiziranje podatkov. Ker delo večinoma poteka v ekipi, mora biti logist pripravljen sodelovati z ljudmi, znati mora dobro komunicirati ali celo voditi ekipo.

Worker hands holding tablet on blurred warehouse as background
Foto: B4LLS iz iStock

Te zanima področje logistike? Na povezavi preveri, kateri študijski programi ti omogočajo izobraževanje na tem področju.

Kako logistiko uporabljamo v vsakdanu?

Logistika je prisotna v skoraj vsaki stvari, ki jo počnemo, uporabljamo jo pri opravljanju vsakdanjih opravil.

Primer je nakupovanje hrane. Za nekatere izdelke vemo, da so v trgovini A cenejši kot v trgovini B, zato jih kupimo tam. Prav tako smo obenem pozorni na vse popuste, akcije in ugodnosti, ki nam jih prinesejo kartice zvestobe. Študenti pri polnjenju hladilnika upoštevamo tudi, kaj lahko prinesemo od doma, iz domačega hladilnika. Ko preučimo vse možnosti, najdemo optimalno kombinacijo, ki nam bo omogočila, da za čim nižjo ceno čim bolj napolnimo hladilnik in police s hrano.

Podobno v vsakdanu načrtujemo tudi poti. Če moramo na predavanje, kasneje pa v fitnes, v trgovino in v lekarno, pretehtamo vse možnosti in izberemo tisto, pri kateri bomo opravili najkrajšo pot in najhitreje opravili vse obveznosti. Lekarna se morda nahaja na poti do fakultete, v trgovini pa se lahko ustavimo na poti do avtobusne postaje.

Nenazadnje logistiko uporabljamo tudi pri načrtovanju prazničnih obiskov. V dobrem tednu med božičem in novim letom običajno obiščemo sorodnike in prijatelje, pri tem pa pretehtamo več faktorjev – kdaj ima gostitelj čas, kje se bomo dobro najedli, kateri obisk lahko opravimo sproti in podobno.

Prejšnji članekGrozovita svetovna mesta prihodnosti (GALERIJA)
Naslednji članekNa tem telefonu vam baterije zlepa ne bo zmanjkalo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.