Grozovita svetovna mesta prihodnosti (GALERIJA)

Tokyo leta 2100
Tokyo leta 2100 Foto: on USwitch

Pri USwitch-u so strokovnjaki za zeleno energijo uporabili umetno inteligenco, da bi prikazali, kako bi svet lahko izgledal leta 2100. Ekipa je uporabila programsko opremo Midjourney, s katero je iz besedilnih opisov generirala slike, ki ponazarjajo najboljše in najslabše možne scenarije za 20 znanih krajev po svetu. Med drugim so napoved postavili za Amsterdam, London, New York, Tokyo in Toronto.

Umetna inteligenca in napoved prihodnosti

V sodelovanju s profesorjem Samom Fankhauserjem so analizirali podatke o izpustih različnih industrijskih panog, da bi ugotovili, kako bi države do leta 2050 lahko postale ogljično nevtralne. Vpliv globalnega segrevanja na vsako državo posebej so ocenili tudi s pomočjo najnovejšega poročila Mednarodnega panela za podnebne spremembe (angleško Intergovernmental Panel on Climate Change oziroma IPCC).

Iz vseh podatkov so ugotovili, da bodo največje grožnje znanim mestom predstavljali onesnaževanje, poplave in naraščajoče temperature ter posledično pogostejši požari in sušePrva slika prikazuje primer, ko ne naredimo nič za omilitev posledic globalnega segrevanja, druga pa najboljši možni scenarij, če bi države uresničile svoje cilje o nič neto emisijah. Nastale slike nam lahko služijo kot motivacija pri boju proti podnebnim spremembam, saj si vsi želimo ohraniti jasno nebo in zeleno pokrajino v bližini mest.

VIRINHABITAT
Prejšnji članekJanez Janša o koritarstvu levičarskih vlad: »Izvršilni organ vzporednega mehanizma«
Naslednji članekKaj je logistika?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.