Kaj je soju?

Soju
Foto: on Wikipedia

Že nekaj let lahko spremljamo razvoj in širjenje korejske kulture po svetu in med drugim tudi v Slovenijo. Soju lahko vidimo v številnih korejskih filmih, zato si se med gledanjem zagotovo že kdaj vprašal: »Kaj pa sploh je soju?«. V tem članku ti bomo tako predstavili to popularno korejsko pijačo.

Najbolj prodajana alkoholna pijača na svetu?

Da, prav si prebral, soju je količinsko najbolj prodajana alkoholna pijača na svetu, za kar je zaslužna predvsem navdušenost nad korejsko kuhinjo. Ta žgana pijača je namreč korejska nacionalna pijača. Soju je običajno narejen iz fermentiranih žit, kot so pšenica, ječmen in riž, ali celo iz sladkega krompirja. Na trgu pa se pojavlja tudi soju iz koruze, korejskih sliv, grozdja in pa borovih iglic. Njegova vsebnost alkohola je enaka približno polovici alkohola, ki ga vsebuje vodka. Najprimernejši delež alkohola glede na prostornino je tako med 20 % in 25 %, vsebnost alkohola pa se lahko giblje med 17 % in vse do 45 %.

Soju, korejska alkoholna pijača?
Soju, korejska alkoholna pijača? Foto: bong hyunjung iz iStock

Okus, ki je podoben vodki?

Soju ima načeloma sladek priokus, saj se tako z umetnimi sladili prikrije grenka trpkost, a je okus vseeno predvsem nevtralen. Lahko bi se reklo, da je ta žitna pijača podobnega okusa kot vodka, le z manj teksture in manj okusa po alkoholu. Seveda pa je vse odvisno od sestavin, iz katerih je izdelan soju, saj je soju, izdelan iz riža, vsekakor bolj sladek kot tisti iz pšenice in ječmena.

Soju v kombinaciji s pivom?

Korejci pogosto popestrijo pitje piva s tem, da mu dodajo soju, takšna kombinacija pa se nadvse prileže ob korejskem ocvrtem piščancu. Soju se običajno sicer postreže v ohlajenih kozarcih z dodatkom ledu. Nekateri pa prisegajo na soju sobne temperature. Ohlajena ali nehlajena, se ta žitna žgana pijača izvrstno poda k mesu na žaru, ocvrti hrani, enolončnicam in celo morskim sadežem.

Junior novinar

VIRGood Housekeeping
Prejšnji članekOcena filma: Ninja želve: Mutantska ujma
Naslednji članekKaj pomeni biti ekoturist?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.