Kaj pomeni biti ekoturist?

Kdo je ekoturist in kako se izraža?
Kdo je ekoturist in kako se izraža? Foto: jacoblund iz iStock

Turizem je v veliki meri odvisen od naravnih danosti in lepot. Danes se že močno zavedamo, da ravno turizem predstavlja močno grožnjo našemu okolju. Prispeva namreč do 5 odstotkov vseh antropogenih emisij in kar 22 odstotkov emisij iz transporta je povezanih s turizmom. Turisti so najpogostejši uporabniki plastične embalaže za enkratno uporabo, ki konča v oceanih. Kot odgovor na problematiko se je začel razvijati ekoturizem. Preberi si, kaj pomeni biti ekoturist in kako lahko raziskuješ naravo in kulture, ne da bi jih s tem preveč prizadel.

Ekoturist uporablja trajnostne produkte

Ko nakupuješ potrebne artikle za potovanje, bodi pozoren na njihov ogljični odtis in možnost recikliranja. Vzemi si čas v trgovini in preberi oznake na produktih ter upoštevaj izvor produkta in surovine, ki so bile potrebne za njegovo uporabo.

Osnovna načela pri nakupovanju naj bodo:

  • Če obstaja alternativa, se izogibaj produktom v plastični embalaži.
  • Ne pakiraj, česar ne boš potreboval.
  • Raje izberi eko in trajnostno pridelane produkte.
  • Popolnoma se odreci plastiki za enkratno uporabo.
    Close up photo of plastic bottle
    Foto: Catherine Sheila iz Pexels

Izogiba se transportu, ki proizvede veliko emisij,

Največji vpliv na ogljični odtis tvojega potovanja ima ravno izbira prevoznega sredstva. Ta je seveda nekoliko odvisna tudi od destinacije. Če imaš možnost, namesto letala izberi (električni) vlak. Letalska industrija namreč prispeva kar 2 odstotka vseh emisij toplogrednih plinov. Tudi za kopni transport je jasno, da so motorizirana vozila manj prijazna okolju kot električne alternative. Če teh ni, je naslednja najboljša možnost javni prevoz. Namesto taksija torej izberi avtobus (in s tem prihrani tudi nekaj denarja).

aircraft, sunset, silhouette
Foto: garten-gg iz Pixabay

Skrbi za naravo

Kako lahko na potovanju skrbiš za naravo? Zgolj upoštevaj pravila! Turisti jih redno kršijo, kar ogroža naravo in posledično mnogo turističnih atrakcij za prihodnje generacije ne bo več dostopnih. Če je prepovedano hranjenje živali, to upoštevaj. S tem boš zagotovo za živali naredil najbolje in zmanjšal tveganje, da se s človeško hrano zastrupijo.

highway, mountain, trees
Foto: Wild0ne iz Pixabay

Spoštuje lokalne skupnosti in se uči od njih

Medtem ko skrbiš za ohranjanje narave ne pozabi, da je med ključnimi vidiki trajnosti soobstoj narave in človeštva. Mnoga ljudstva po svetu brez težav že vso zgodovino dosegajo sožitje z naravo. Primer so avtohtona ljudstva v Amazoniji, ki so del tamkajšnjega deževnega gozda. Na potovanju spoštuj ta ljudstva in njihovo kulturo, prisluhni jim in se od njih kaj nauči. Čeprav nekatera njihova dejanja ne delujejo okolju prijazna, pred kritiko razmisli, če si res ti tisti, ki jim lahko karkoli očita. Raje razmisli, kako bi lasten življenjski slog lahko spremenil v bolj trajnostnega, ki je značilen za ta ljudstva.

Selective focus photography of man holding stick wearing headband
Foto: Vincent Tan iz Pexels

Ekoturist deli svoje izkušnje.

Večina ljudi na potovanju povsem pozabi na okolje. Zato je lahko deljenje lastne potovalne izkušnje in njenih trajnostnih vidikov zelo koristno. Tvoje ideje se bodo nekaterim morda zdele absurdne, a mnogim bodo odprle nov pogled in perspektive. Cilj ekoturizma namreč ni le zmanjšanje okoljskega odtisa, temveč tudi opozarjanje na globalne problematike. Vse z namenom, da ohranimo Zemljo za prihodnje generacije.

VIRINHABITAT
Prejšnji članekKaj je soju?
Naslednji članekAli lahko slišimo tišino? Znanost ima odgovor

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.