Kaj pomeni boj za obSTAnek

napis STAnje je resno na stavbi Slovenske tiskovne agencije
Napis na stavbi STA l Foto: Sabina Zorman

V vojni z mediji smo prišli tako daleč, da se naša tiskovna agencija bori za obstanek. Ogrožen je obstanek Slovenske tiskovne agencije (STA). Prišli smo tako daleč, da se zbirajo donacije za profesionalno novinarstvo.

Na kratko o tem, kako je do tega prišlo

Novembra lani je vlada prvič ustavila financiranja javne službe, ki jo opravlja STA. Urad Vlade republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) agenciji prvič ni izdal mesečnega plačila javne službe. Ustavitev financiranja je trajala tri mesece.

barbara štrukelj
Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj l Foto: Sabina Zorman

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je takrat kot pogoj za izplačilo od STA zahteval razne podatke. Tudi take, do katerih po zakonu ni upravičen.

Plačilo za to trimesečno obdobje so nato le izvedli januarja na podlagi posebnega člena v zakonu PKP7 in po odzivu Evropske komisije.

Februarja pa je Ukom drugič ustavil financiranje javne službe. Zavrnili so zahtevek STA za plačilo javne službe v januarju. Ustavitev financiranja še vedno traja, STA vstopa že v peti mesec dela brez plačila.

Ukom in STA nista podaljšala letne pogodbe. STA je bila posledično prvič po 29 letih primorana vladi ukiniti dostop do svojih storitev.

STA na robu zmožnosti

na majicah slogan za obSTAnek
Majice s sloganom “za obSTAnek” l Foto: Sabina Zorman

STA približno polovico sredstev pridobi od države za opravljanje javne službe. Ta sredstva ji zagotavlja zakon o STA.

Ker je država letos prekinila financiranje javne službe, agenciji ob polletju grozi, da ne bo sposobna poravnati svojih plačilnih obveznosti.

Kakor so sami zapisali, odpuščanje več kot 50 odstotkov ljudi ni možno, saj agencija s takim posegom ne bi bila več sposobna opravljati javne službe, kot to od nje zahteva zakon.

Boj #zaobSTAnek

Ker je ogrožen obstoj STA, je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije ob dnevu svobode medijev, ki smo ga obeležili v ponedeljek, uradno naznanilo začetek kampanje #zaobSTAnek.

novinarska konferenca pred stavbo STA
Novinarska konferenca ob svetovnem dnevu svobode medijev l Foto: Sabina Zorman

S kampanjo zbirajo sredstva, ki bodo pomagala preživeti tiskovni agenciji. Prispevek lahko vsak nakaže prek sms-sporočila z geslom STA1 oziroma STA5 na 1919. Možna je tudi donacija s plačilno kartico, Apple Pay, Google Wallet ali z nakazilom na TRR račun. Več informacij je dostopnih na strani zaobstanek.si.

Sredstva bodo namenjena za zagotavljanje plač zaposlenih, saj jim grozi, da bodo že čez dva meseca lahko ostali brez njih, so zapisali na STA.

Zakaj je to pomembno zate

Mediji so tvoje oči in ušesa, so povezava do dogajanja v svetu. Poročajo, razlagajo, preverjajo, učijo, ustvarjajo javno razpravo. Pomembno je, da so natančni, kritični in neodvisni od ekonomskih, političnih ter drugih vplivov.

In prav tak medij je STA. Je profesionalna in avtonomna agencija, ki že 30 let celovito, točno in nepristransko poroča o dogajanju v Sloveniji in po svetu.

Tako vlogo novinarstva razume dolgoletni in priznan novinar Ervin Hladnik Milharčič: »… mediji ustvarjamo zemljevid sveta in bralcu omogočimo, da si ustvari razumevanje o svetu, v katerem živi. Zato pa mora biti medij neodvisen od političnih agend, od fantazij in špekulacij, mora se vzdržati bolj ali manj večnih prijemov, ki se uporabljajo za opisovanje sveta skozi celotno zgodovino – treba je iti na teren in pogledati, kaj se dogaja, in to opisati,« je dejal za portal MMC.

STA ni le eden izmed medijev. Je medij, na katerega se zanašajo tudi ostali slovenski mediji.

petra lesjak tušek
Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek l Foto: Sabina Zorman

Na dan svobode medijev je pred stavbo STA potekala novinarska konferenca, na kateri je  predsednica DNS Petra Lesjak Tušek izpostavila, da STA predstavlja skupni servis in kompas v medijski krajini ter steber novinarstva. »Vlada skuša ta steber z vso silo in za vsako ceno podreti, mi in vi pa z vso silo in za vsako ceno ohraniti.«

»Ne gre samo za STA, ampak za vse nas, za pravico do obveščenosti in vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti,« je povedala predsednica DNS.

Obstoj STA je torej pomemben tudi zate. Pomemben je za kakovostno slovensko novinarstvo, za pravico do obveščenosti, za svobodo tiska, za demokratičnost naše družbe.

Ploskanje na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu svobode medijev
Novinarska konferenca ob svetovnem dnevu svobode medijev l Foto: Sabina Zorman
Prejšnji članekHuawei v svojih trgovinah začenja s prodajo električnih avtomobilov
Naslednji članekOcena filma: Mortal Kombat

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.