Kaj so minimalni življenjski stroški?

Close up of businesswoman going though finances and using mobile phone as calculator.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Naši dohodki in struktura izdatkov za življenjske potrebščine ter povprečno najnižje cene omogočajo oceno minimalnih življenjskih stroškov v Republiki Sloveniji. Predstavljajo dolgoročne minimalne življenjske stroške in so osnova za določitev minimalne plače.

Kako se določi minimalne stroške?

Metodologija temelji na ideji, da je blagostanje gospodinjstev moč ugotoviti na podlagi deleža izdatkov za hrano v celotnem družinskem proračunu. Minimalni življenjski stroški so tako določeni na podlagi zmnožka stroškov prehrane, za katero obstajajo splošno sprejeti standardi, in vzajemne vrednosti deleža celotnih izdatkov, ki jih gospodinjstvo porabi za hrano.

Prehrambna košarica

Ena od dveh osnovnih podlag za izračun minimalnih življenjskih stroškov je prehrambna košarica, ki je sestavljena na podlagi mesečnega jedilnika za osebe z nižjim socioekonomskim statusom. Pri oblikovanju košarice imajo prednost cenovno ugodnejša živila, upoštevajo se predvsem priporočila zdrave uravnotežene prehrane. Košarica pa je konstruirana za moškega starosti od 19 do 65 let.

Paper grocery bag with fresh vegetables, fruits, milk and canned goods on wooden backdrop. Food delivery, shopping, donation concept. Healthy food background. Flat lay, copy space.
Foto: Candle Photo iz iStock

Izdatki za življenjske potrebščine

V nabor podatkov o življenjskih potrebščinah so vštete samo dobrine in storitve, ki so za gospodinjstvo nujno potrebne in se jim ni mogoče odpovedati. Tako na primer v nabor niso vštete alkoholne pijače in tobak in tiste dobrine in storitve, ki se jim je možno odpovedati na kratek rok, kot so gostinske storitve, rekreacija in kultura. Delež izdatkov za hrano in brezalkoholne pijače v najnujnejših izdatkih za življenjske potrebščine pa je podlaga za oceno kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, ki predstavljajo osnovni znesek minimalnega dohodka.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekUžitne gobe: Kako gojiti užitne gobe doma?
Naslednji članekVrača se Zaposlitveni most 2023
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.