Kaj storiti v stiski: pot do duševnega zdravja v Sloveniji

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja opozarjamo na to, kako pomembno je duševno zdravje. Nič ni narobe s tem, da se ne počutiš dobro. Okej je, če si v stiski. Pozivamo te, da poišči pomoč.

Pripravili smo opis poti do strokovne pomoči v Sloveniji, na dnu prispevka pa najdeš telefonske številke in elektronske naslove, na katere se lahko obrneš, kadarkoli si v stiski.

Oblike zdravljenja

Oblik zdravljenja duševne stiske ali motnje je veliko. Če nisi prepričan, h kateremu strokovnjaku pristopiti, se obrni na osebnega zdravnika, ki te bo napotil dalje k psihologu ali psihiatru.

Morda bo zate primerno svetovanje, morda pa ti bodo pomagala zdravila. Lahko bo strokovnjak ocenil, da ti bo pomagala psihoterapija ali skupinska psihoterapija, morda v kombinaciji z zdravili.oseba se sklonjena drži za glavo

Razlika med specialisti – koga izbrati?

1. Psiholog

Psiholog je zaključil študij psihologije. Opravlja psihološke teste in nudi psihološko svetovanje. Najdemo ga tudi v šolah, podjetjih itd.

Psiholog pomaga pri duševnih stiskah in vsakdanjih težavah. Nanj se obrnemo, ko imamo težave v odnosih, težave s samozavestjo, ko smo v stresu itd.

Klinični psiholog je opravil tudi specializacijo iz klinične psihologije. Ukvarja se predvsem z osebnostnimi in duševnimi motnjami. K njemu nas preko napotnice napoti osebni zdravnik, možen je tudi samoplačniški pregled.

Če psihološke tehnike niso dovolj, nas psiholog usmeri k psihiatru ali psihoterapevtu.

2. Psihiater

Psihiater je zdravnik, zaključil je študij medicine in opravil petletno specializacijo iz psihiatrije.

Psihiater po navadi ne opravlja svetovanja, ampak zdravi kompleksnejše duševne bolezni in osebnostne motnje. Je edini (poleg osebnega zdravnika), ki lahko predpiše zdravila. Sodeluje tudi z drugimi zdravniki specialisti, ki skupaj spremljajo postopek zdravljenja.

K psihiatru nas lahko napoti osebni zdravnik ali pa se naročimo sami.

3. Psihoterapevt

Psihoterapevt se je izobrazil iz psihoterapevtske znanosti in opravil specialistični študij psihoterapije. Pomaga nam lahko pri vseh vrstah težav.

Psihoterapevt ne svetuje kakor psiholog ali predpisuje zdravil kakor psihiater, temveč preko pogovora ali druge tehnike v seansah v daljšem časovnem obdobju pomaga posamezniku. Ta ozavešča svoja čustva, predeluje težave itd.

Osebni zdravnik ali psihiater lahko predlagata psihoterapevtsko zdravljenje, ne moreta pa izdati napotnice, saj je obisk psihoterapevta pri nas samoplačniški. Psihoterapijo lahko izvajata tudi psihiater ali psiholog, če imata opravljeno psihoterapevtsko izobrazbo. V tem primeru je psihoterapija brezplačna.

Kako torej do strokovne pomoči?

oseba drži roke druge osebeV Sloveniji lahko pomoč psihologa ali psihiatra dobiš brezplačno. Obišči osebnega zdravnika, ki ti bo svetoval, h komu se obrni, napisal pa ti bo tudi napotnico. Osebni zdravnik ti lahko tudi sam predpiše nekatera zdravila, kot so antidepresivi.

Psiholog oziroma psihiater bo ob tvojem obisku izbral način zdravljenja, lahko ti bo svetoval tudi psihoterapijo.

Glede na težave, s katerimi se soočaš, se lahko tudi neposredno obrneš na psihologa, psihiatra ali psihoterapevta.

Kontakti za pomoč v stiski

Prilagamo še nekaj kontaktov, na katere se lahko obrneš danes, zdaj.zelena ikona telefona

  • SOS telefon (24 ur na dan): 080 11 55
  • TOM telefon za mladostnike (med 12. in 20. uro): 116 111
  • Klicni center za urgentne primere (24 ur na dan): 112
  • Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro): 01 520 99 00
  • Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan): 116 123
  • Urgentna psihiatrična ambulanta Psihiatrične klinike Ljubljana: 01 475 06 70
  • Splošni psihiatrični oddelek pri Univerzitetnem kliničnem centru Maribor: 02 321 11 33
  • Svetovanje po elektronski pošti: drustvo-sos@drustvo-sos.si
  • TOM telefon preko elektronske pošte: tom@zpms.si
Prejšnji članekModni trendi letošnje jeseni
Naslednji članekGoogle bo v Afriko vložil eno milijardo dolarjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.