Google bo v Afriko vložil eno milijardo dolarjev

Google načrtuje veliko investicijo v Afriko v naslednjih petih letih. Z njo želijo zagotoviti hitrejši in cenejši internet, hkrati pa pomagati pri digitalizaciji celine. Na virtualnem dogodku je podjetje oznanilo nastanek fundacije Africa Investment Fund, s katerim bodo startup idejam namenili petdeset milijonov. Prvih 50 milijonov dolarjev je le začetek investicije v afriški kontinent.

Fundacija za podjetja in razširitev digitalizacije

Nitin Gajria je generalni direktor Googla za Afriko. V intervjuju ob oznanitvi fundacije in investicije je pojasnil, kakšna start-up podjetja bodo iskali za investicije. V ospredju bodo tista, ki se ukvarjajo s finančno tehnologijo, e-poslovanjem in lokalnimi jeziki. »Iščemo območja s strateškim pomenom, ki bi pripomogel našim načrtom in načrtom start-up podjetij, ki jih bomo izbrali,« je pojasnil Gajria.

V sodelovanju z neprofitno organizacijo Kiva bo Google priskrbel še dodatnih deset milijonov dolarjev. Denar bo dodeljen malim podjetjem v Gani, Keniji, Nigeriji in Južni Afriki, da bodo lahko prebrodili krizo, ki jo je povzročila pandemija covida-19.

Mala podjetja imajo v Afriki veliko težav s pridobivanjem sredstev, saj nimajo dovolj jamstva, ki bi zadovoljil lokalne banke in jim odobril kredit. Ko pa je kredit možno pridobiti, so obresti izjemno visoke.

Milijardna investicija bo pripomogla start-up podjetjem
Milijardna investicija bo pripomogla start-up podjetjem

Povezava Evrope in Afrike z naslednjim letom

Google je v sodelovanju s podjetjem Safaricom lansko leto sprožil program v Keniji. Strankam je omogočal nakup 4G telefonov na obroke. Zdaj so pojasnili, da bodo program razširili po kontinentu in se povezali z mobilnimi operaterji MTN, Orange in Vodacom.

Za konec pa je Gajria razkril tudi informacijo o nastanku podzemnega kabla, ki bo povezal Afriko z Evropo. Ta projekt naj bi luč sveta ugledal v drugi polovici naslednjega leta. Z njim bodo dosegli kar petkratno povišanje hitrosti interneta in zmanjšanje cene prenosa podatkov za najmanj petino.

Google se bo povezal z lokalnimi podjetji in povezal Afriko s svetom
Google se bo povezal z lokalnimi podjetji in povezal Afriko s svetom

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj storiti v stiski: pot do duševnega zdravja v Sloveniji
Naslednji članekKaj moram urediti za faks?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.