Kaj za novo leto dogaja po svetu?

V nekaterih kulturah novo leto simbolizira nov začetek, ponekod še vedno ohranjajo tradicionalne običaje. Večina teh je namenjena temu, da bi ljudem v novem letu prinesli srečo.

Zanimivo novoletno tradicijo imajo Danci, ti na silvestrovo mečejo stare krožnike na vrata bližnjih z namenom, da bi izgnali slabe duše. Poleg tega imajo tradicijo, da stopijo na stol in odskočijo v novo leto.

V Panami imajo običaj, da stare duhove preganjajo s sežiganjem podobic znanih osebnosti, ki se jim reče muñecos.

V Grčiji je čebula tradicionalno obešena na vhodna vrata domov. Simbolizira ponovno rojstvo v novem letu. Na novoletni dan starši zbujajo svoje otroke, tako da jih čebulo tapkajo po glavi.

Tudi Španci imajo veliko novoletnih tradicij, ena izmed njih je, da pojedo 12 jagod grozdja. Vsaka predstavlja srečo za posamezen mesec v letu. V večjih mestih ​​se ljudje zberejo na glavnih trgih, da skupaj jedo svoje grozdje in si podajajo steklenice cave-njihovega penečega vina.

Precej nenavaden običaj imajo od leta 1995 v mestu Talca v Čilu, kjer silvestrujejo na pokopališčih, zato, da bi bili bližje svojim bližnjim, ki so jih že zapustili. Nekateri celo prespijo na grobovih.

Estonci za srečo v novem letu potrebujejo le hrano. Ker verjamejo, da je v novo leto nujno vstopiti sit, na prvi dan novega leta pojedo kar sedem obrokov.

 

Novinar

Prejšnji članekKaj turisti menijo o Sloveniji?
Naslednji članekNasvidenje 2018, pozdravljeno leto 2019

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.