Kako bo Slovenija skrbela za vojna grobišča?

vhod v Barbara rov
Barbara rov v Hudi Jami pri Laškem Foto: on https://sl.wikipedia.org/wiki/Barbara_rov#/media/Slika:Ambassador%C2%B4s_visit_to_Huda_jama_(1).jpg

Minister za obrambo Marjan Šarec je 19. decembra 2022 ob 8:37 podpisal Program varstva vojnih grobišč za leto 2023. Dokument je začel veljati naslednji dan, Šarec pa je izvrševanje programa zaupal Upravi Republike Slovenije za vojaško dediščino.

Proračun Republike Slovenije za leto 2023 za varstvo vojnih grobišč in prikritih vojnih grobišč določajo sredstva v višini 1.728.218,00 EUR. Program varstva vojnih grobišč je razdeljen v tri točke: odkrivanje in označevanje prikritih vojnih grobišč, urejanje vojnih grobišč in spominskih obeležij ter grobišča, spominska obeležja in kostnice.

Odkrivanje in označevanje prikritih vojnih grobišč

Več kot polovica namenjenih sredstev bo namenjena odkrivanju, označevanju, prekopom in urejanju grobišč. Pod prvo točko programa preberemo: »sredstva [se] zagotovijo za izvedbo potrjevanj, sondiranj in ureditev prikritih vojnih grobišč, za dokončanje prekopa in pokop posmrtnih ostankov iz prikritega vojnega grobišča Macesnova gorica, postavitev spomenikov na prikritih vojnih grobiščih, redno vzdrževanje prikritih vojnih grobišč in ureditev prezračevanja in električne napeljave na vojnem grobišču Barbara rov v Hudi Jami ter za stroške delovanja Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.«

Macesnova gorica in Barbara rov sta najbolj znani Slovenski vojni grobišči. Še posebej je v medijih odmevala zgodba Macesnove gorice. Arheologi so v lanskem letu tam našli več kot 3200 okostij žrtev povojnih pobojev. Izkazalo se je, da so bili večinoma Slovenci, kar se sklepa po križih Marije Pomagaj z Brezij. Pozneje so poskušali posmrtne ostanke prenesti na Žale, vendar se je Janković temu uprl, češ da ni prostora.

jama
Macesnova gorica Foto: on STA

Zdaj je v proračunu namenjenih 270.000 EUR za dokončanje prekopa posmrtnih ostankov iz prikritega vojnega grobišča Macesnova gorica in dodatnih 5000 EUR za najem začasne kostnice za shranitev ostankov.

Urejanje vojnih grobišč in spominskih obeležij

Slabih 600.000 EUR je namenjenih urejanju vojnih grobišč in spominskih obeležij. Iz tega naslova »se krijejo stroški evidentiranja, upravljanja in urejanja vojnih grobišč, in sicer redno vzdrževanje vojnih grobišč v Sloveniji in tujini, stroški komemorativnih slovesnosti, električna energija, najemnine, zavarovanja, varovanje, priprava dokumentacije in projektov za obnovo Kostnice 1. svetovne vojne na ljubljanskih Žalah ter obnovo vojnega grobišča in spominskega parka Kampor na Rabu. Iz istega vira se na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije, št. 30301-2/2020/2 z dne 23. 12. 2020 sofinancira projekt »Pot miru v Posočju«.«

Poleg vzdrževanja domačih vojnih grobišč, Slovenija namerava ohranjati tudi grobišča Slovencev v zamejstvu. Po mednarodnih zakonih je za grobišča v tujih državah odgovorno konzularno predstavništvo v dotični državi, matična država pa grobišča ureja na lastne stroške. Tako je 200.000 EUR namenjenih obnovi in ureditvi grobišča na Rabu.

Grobišča, spominska obeležja in kostnice

Najmanjši proračun predvideva tretja točka. Pod njo je zapisano le: »Iz navedene proračunske postavke se krijejo stroški večjih investicijskih posegov za zagotovitev varstva vojnih grobišč in prikritih vojnih grobišč.«

Tretjo točko si morda lahko razlagamo kot nekakšno nepisano rezervo oziroma sredstva za morebitne težave. Popravila po vremenskih ujmah ali odkupi parcel za prihodnja vojna grobišča, ki bi jih našli.

VIRgov
Prejšnji članekStranka SDS priporoča: »Zdravstvo naj se rešuje v parlamentu, ne pa na ulici«
Naslednji članekZa selitev iz mesta bodo dobili plačilo države

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.