Za selitev iz mesta bodo dobili plačilo države

Foto: mailtotobi on pixabay

Japonska se že nekaj časa spopada z upadom prebivalstva v regijah zunaj prestolnice, v kateri trenutno živi 35 milijonov ljudi. Z namenom zmanjšanja gostote prebivalstva v Tokiu in olajšanja pritiska na razne javne storitve v mestu je japonska vlada na dan prišla z zanimivo strategijo.

Demografski trendi na Japonskem

Japonsko podeželje se je znašlo v zaskrbljujoči situaciji; CNN poroča, da naj bi do leta 2040 kar 900 vasem in majhnim mestom grozilo izumrtje.

Razlog za to je po eni strani nizka rodnost; napovedano je, da bo do leta 2065 število japonskega prebivalstva padlo iz 125 na 88 milijonov, kar pomeni 30 % upad.

Vendar nizka stopnja natalitete konec koncev sploh ni tako zelo presenetljiva, če pomislimo na visoke stroške življenja, omejen prostor in primanjkljaj podpore za varstvo otrok. To se kot problem pokaže predvsem v Tokiu, ki ima najnižjo rodnost izmed vseh 47 prefektur na Japonskem.

Po drugi strani pa je za nizko število prebivalstva na podeželjih krivo dejstvo, da vedno več mladih migrira v urbana središča, kjer je veliko več priložnosti za delo. Po podatkih CNN v velikih mestih živi kar 93 % japonske populacije.

Foto: Kanenori on pixabay

Strategija plačevanja družinam

Da bi zaustavili prenatrpanost v prestolnici in spodbudili rast prebivalstva v drugih regijah, se je japonska vlada odločila plačati družinam, da se preselijo izven širšega območja Tokia.

Strategija ni nova, je pa znesek precej višji. Pred tem so tri leta ponujali 300 tisoč jenov, ki jih je v letu 2021 prejelo 1184 družin, v letu 2019, ko se je projekt začel, pa zgolj 71, kot poroča The Guardian.

Nova količina obljubljenih sredstev je več kot trikrat višja in znaša milijon jenov na otroka (kar je približno 7500 evrov).

Polovico denarja naj bi izplačala vlada, drugo polovico pa lokalna občina, v katero se družina preseli.

Seveda ponudba ni brezpogojna; za prejetje denarja mora družina v novem domu živeti vsaj 5 let, ali pa sredstva vrniti. Prav tako je zahtevano, da je zaposlen vsaj en član gospodinjstva oz. da namerava odpreti podjetje.

Za sodelovanje v projektu se je prijavilo približno 80 % vseh občin, torej okoli 1300, razpis pa bo začel delovati aprila letos.

pedestrians, people, busy
Foto: B_Me iz Pixabay

Kam dati vse ljudi?

Manjša mesta in vasi aktivno poudarjajo prednosti in čare ruralnega življenja, vse od nezapolnjenih institucij varstva otrok pa do večje razpoložljivosti primernih moških za partnerstvo.

Prostora je dovolj, da sprejmejo velike količine ljudi, ki bi se želele priseliti. Leta 2015 je vlada sprejela zakon, ki kaznuje tiste, ki se odselijo v mesta in za sabo pustijo prazno hišo. S tem je želela doseči predvsem to, da bi lastniki ali porušili ali obnovili svoje stare domove, vendar strategija ni bila najbolj uspešna. Prazna zemljišča so namreč tako visoko obdavčena, da se lastnikom cenovno bolj splača pustiti prazno hišo za seboj, kar je rezultiralo v ogromni količini praznih nepremičnin.

Nekatere občine so zato začele oddajati prazne hiše brezplačno, ali pa nudijo finančno pomoč pri obnovi le-teh. Kakorkoli, jasno je, da iskanje prostora za življenje za družine, ki se odločijo preseliti na podeželje, nikakor ne bo problem.

Junior novinar

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKako bo Slovenija skrbela za vojna grobišča?
Naslednji članekPri Univerzi v Mariboru akreditacija nadaljnjih pet let

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.