Kako do brezplačne vozovnice za vlak?

Brezplačna vozovnica za vlak
Brezplačna vozovnica za vlak Foto: den-belitsky iz iStock

Vsi se zavedamo, da je Slovenija majhna, in da lahko iz enega kraja v drugega z avtomobilom pridemo že v nekaj urah. Seveda lahko potujemo pol trajnostno, z javnim prometom, kot je npr. avtobus ali vlak. V nadaljevanju predstavljamo nekaj načinov, kako do brezplačne vozovnice za vlak.

Upokojenci potujejo brezplačno

Do julija 2024, se lahko upokojenci, oziroma osebe starejše od 65 let, imetniki invalidske evropske kartice in vojni veterani brezplačno vozijo v medkrajevnem javnem potniškem prometu.

Za pridobitev brezplačne celoletne IJPP vozovnice je potrebno izpolniti vlogo ter predložiti tudi potrebne dokumente (osebni dokument, izkaznico vojnega veterana ali evropsko kartico ugodnosti za invalide.

Senior Couple Relaxing & cuddling On Train Journey
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Brezplačna vozovnica za otroke

Potovanje z vlakom je lahko poučno in zabavno. Otroci do 6. leta starosti lahko z medkrajevnimi vlako po Sloveniji potujejo brezplačno. Od 6. do 15. leta pa po polovični ceni.

Otroci do 6. leta starosti lahko potujejo brezplačno, če zanje ne zahtevate posebnega sedež, vendar pa morajo vseeno imeti svojo vozovnico. Le to lahko prejmeš na potniški blagajni. Z eno odraslo osebo lahko brezplačno potujeta največ dva otroka.

Little girl 3-4 years with blonde hair watching window while travelling by train. Public transportation, kid back view
Foto: KarinaBost iz iStock

Brezplačne vozovnice za mlade

Mladi, rojeni leta 2005, se lahko od 4. oktobra 2023 dalje potegujejo za brezplačno železniško vozovnico, s katero bodo do mesec dni raziskovali Evropo. Akcijo že več let zapored organizira DiscoverEU, ki je ukrep programa Erasmus+. Mladim vsako leto daje priložnost, da raziščejo raznolikost ter kulturno dediščino Evrope, ter se povežejo z ljudmi iz cele celine.

Več o programu in načinu prijave lahko izveš tu.

Man holding a map with backpack, camera and a smart phone in a train station
Foto: Stephane Noiret iz iStock

Evropski dan brez avtomobila

Pri dogodku tedna mobilnosti, ki vsako leto poteka v drugi polovici septembra, občasno sodelujejo tudi Slovenske železnice. Preteklo leto so na evropski dan brez avtomobila brezplačno vožnjo z vlakom omogočili vsem potnikom. Upajmo, da bodo podobno akcijo organizirali tudi v prihodnjih letih.

People waiting for the train at subway station. Mixed race persons, two men and two women, staying on a line and waiting to board the train. Commuting and transport
Foto: william87 iz iStock

Brezplačno z vlakom na svetovno prvenstvo

V letošnjem letu so organizatorji FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanja v Planici, obiskovalcem omogočili brezplačen prevoz z vlakom. V času trajanja prvenstva so namreč vsem, ki so kupili karto za svetovno prvenstvo omogočili možnost koriščenja brezplačnega prevoza z vlakom ali avtobusom od katerekoli železniške postaje v Sloveniji do Planice in nazaj. Potniki so ob predložitvi veljavne vstopnice svetovnega prvenstva prejeli brezplačno vstopnico za vlak ali avtobus.

To se zdi kot dobra in vedno bolj pogosta praksa in upajmo, da bo tako tudi prihodnja leta.

Junior novinar

Prejšnji članekNajbolj pričakovani koncerti v naši bližini do konca leta 2023
Naslednji članekHuawei na čelu inovacij: Revolucionarni koraki v nosljivih tehnologijah
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.