Kako je mogoče med zdravniško stavko opraviti več primerov, kot v času brez stavke?

Picture of the main Slovenian hospital, univerzitetni klinicki centar ljubljana, the university clinical centar, zith a focus on its entrance and its main facade.
Foto: BalkansCat iz iStock

Kljub temu da spremljamo že deseti teden zdravniške stavke, je bilo v prvih dveh mesecih leta opravljenih več storitev, kot v enakem obdobju lani. Tako zdravniki potrjujejo svojo trditev, da kljub stavki delajo in še vedno kažejo skrb za paciente. Vprašanje javnosti pa ostaja: Kako je med stavko mogoče opraviti več primerov kot v času brez stavke?

Letos opravljenih več zdravniških storitev kot lani

V času med 15. januarjem in 15. marcem letošnjega leta, ki sovpada z obdobjem zdravniške stavke, je javno zdravstvo zabeležilo povečanje števila opravljenih storitev – za deset odstotkov – v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta, pri čemer je število opravljenih storitev doseglo 1.037.971.

Kljub temu se je v tem času povečalo tudi skupno število ljudi, ki čakajo na zdravstvene storitve, kot tudi število tistih, ki čakajo na nujno potrebne storitve predolgo, kar kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V primerjavi z lanskim letom, ko je bil uveljavljen ukrep enega od interventnih zakonov v času ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je zdravstvenim ustanovam omogočil plačilo za vse opravljene storitve, je letos nabor plačanih storitev po realizaciji določila nova uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Fast driving blurry yellow green ambulance van with blue lights and siren at City of Ljubljana on a cloudy summer day. Photo taken August 9th, 2023, Ljubljana, Slovenia.
Foto: Michael Derrer Fuchs iz iStock

Povečalo se je število nedopustno dolgo čakajočih

NIJZ navaja, da je bilo 15. januarja na zdravstvene storitve skupaj čakajočih 300.862 posameznikov, število pa se je do 15. marca rahlo povečalo na 302.056. Opaziti je mogoče rast števila ljudi, ki čakajo pod napotnico zelo hitro, medtem ko je prišlo do zmanjšanja v številu čakajočih za hitre in redne storitve. Prav tako je bilo po dveh mesecih stavke zabeleženo večje število posameznikov, ki čakajo nad dopustno mejo.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides nadaljuje z dolgotrajno stavko, ki je že presegla devet tednov, s čimer postavlja zgodovinski rekord v Sloveniji. Slovenska vlada in sindikat sta še vedno vsak na svojem bregu. Nekaj upov za dogovor pa lahko začutimo ob napovedi mediacije.

Prejšnji članekZnanost ugotavlja: Zakaj so te živali najhitrejše?
Naslednji članekKako pravilno uporabljati filtre na telefonu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.