Kako je nastal Airbnb

Airbnb

Če še nisi rezerviral prenočitve preko spletne strani Airbnb, si zanj gotovo vsaj že slišal. Če pa slučajno nisi: Airbnb je spletna stran, kjer lastniki nepremičnin oddajajo sobe, stanovanja in celo hiše. Najemajo jih predvsem turisti, ki iščejo ugodno in priročno nastanitev.

Airbnb se je rodil v San Franciscu oktobra leta 2007. Začel se je v stanovanju cimrov in bivših sošolcev Briana Cheskyja in Joeja Gebbie. Prijatelja sta kmalu po preselitvi v San Francisco ugotovila, da si najemnine ne moreta privoščiti. Tako sta dobila idejo, da bi v dnevno sobo postavila napihljivo blazino in svoje stanovanje tako spremenila v bed and breakfast.

San Francisco
Airbnb se je rodil v ameriškem San Franciscu.

Njun začetni cilj je bil sproti nekaj malega zaslužiti. Toda zadeve so se hitro odvile, in februarja leta 2008 se jima je pridružil še Brianov bivši cimer Nathan Blecharczyk. Novopečeno podjetje so poimenovali AirBed & Breakfast. Ustanovili so spletno stran, ki je ponujala nastanitve za kratek čas z vključenim zajtrkom. Prvi »pravi« gostje so prispeli poleti leta 2008.

Še en Airbnb gost?

Ustanovitelje so kmalu začeli vabiti na razna izobraževanja ter v podjetje začeli investirati. Že čez leto dni je spletna stran imela 10.000 uporabnikov in 2.500 ponudnikov nastanitev. Ime so skrajšali v Airbnb.com, poleg postelj in deljenih prostorov pa so začeli ponujati tudi celotne domove in stanovanja, privatne sobe in ostale vrste nepremičnin.

Februarja 2011 so zabeležili že milijon rezerviranih nočitev, leto kasneje pa že deset milijonov. Podjetje je začelo odpirati pisarne drugod po svetu; začeli so z Londonom.

Leta 2016 so v ZDA začeli preiskovati vpliv Airbnb-ja na cene nepremičnin. Več o tem si preberi v naslednjem članku o Airbnb-ju.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.