Materinski dan: Kako je nastal materinski dan in zakaj ga praznujemo?

Surprise! Adorable young daughter covering her mom's eyes and surprising her with a birthday gift
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Si se kdaj spraševal od kod izvira materinski dan, kako je nastal in zakaj ga praznujemo?

Mame so naši najboljši prijatelji in podporniki. Vzgajajo nas od malih nog, preživljajo našo puberteto in nam vedno stojijo ob strani. Zato je edino pravilno, da jim posvetimo vsaj en dan na leto in tako po vsem svetu praznujemo te neverjetne ženske.

Izvor materinskega dne

Začetke materinskega dne lahko izsledimo že iz antične Grčije. V času spomladanskega festivala so častili boginjo Rheo, ki naj bi bila »mati bogov«. Rimljani pa so častili boginjo Cybele, ki je bila prav tako »mama boginja«.

Pri kristjanih je »materinska nedelja« prostor v koledarju zavzemala že od 16. stoletja. Izvorno to ni bil dan namenjen praznovanju mam, ampak čas med obdobjem posta, ko so se ljudje vrnili do materinske – glavne cerkve za poseben dogodek.

Tradicija obdarovanja prav tako izhaja od takrat, ko so se družine zbrale pri glavni cerkvi. Otroci so na poti do cerkve nabirali rože in nato šopke podarili svojim mamam.

Flowers delivery concept. Hand giving pastel flowers bouquet to woman on grey background.
Foto: p_ponomareva iz iStock

Tudi v srednjeveških časih so praktikanti in služabniki dobili prost dan, da so se lahko vrnili domov k svojim mamam.

Materinski dan je v začetku 20. stoletja postajal vedno manj popularen, a je bil kasneje spet prebujen. Za njegov obstoj se je borila Američanka Anna Jarvis, ki je 12. maja 1907, na nedeljo po drugi obletnici smrti svoje mame, priredila srečanje v njen spomin.  Leta 1914 je ameriški kongres materinski dan potrdil kot državni praznik.

Zanimivo je, da se je prav Anna Jarvis kasneje borila, da zaradi komercializacije materinski dan ukinejo. Pri tem je bila neuspešna.

Kako materinski dan praznujemo danes?

Materinski dan danes na različne datume in v različnih oblikah praznujemo v več kot 152 državah. To je dan, ko se zahvalimo vsem mamam za njihovo ljubezen in trud. Svojo naklonjenost pogosto izrazimo s šopkom rož, okusno čokolado, prijetno večerjo ali drugo malenkostjo.

Priljubljenost praznika so za večji dobiček izkoristila tudi številna podjetja, ki za materinski dan pripravijo številne ponudbe, oglase in popuste.

happy mothers day, tulips, flowers
Foto: Olga1205 iz Pixabay

Materinski dan pri nas in po svetu

Materinski dan izvira iz ZDA, kjer so ga začeli praznovati že leta 1910, v Evropo pa je prišel po prvi svetovni vojni. Sprva se je praznoval 15. maja, nato je bil prestavljen na 25. marca. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni, zaradi praznovanja dneva žena ni uveljavil, danes pa ga prav tako praznujemo 25. marca.

Tako kot v večini držav je pri nas v navadi da mamam podarimo šopek rož in čokolado ter kakšno drugo malenkost. V šolah in vrtcih otroci izdelujejo manjše umetnine, ki jih nato podarijo svojim mamam.

valentine's day, chocolates, candies
Foto: JillWellington iz Pixabay

Na Tajskem se materinski dan vedno praznuje avgusta, na rojstni dan trenutne kraljice Sirikit.

V Etiopiji se vsako jesen družine zberejo na večdnevnem praznovanju materinstva, kjer pojejo pesmi in imajo veliko pojedino.

V Ameriki, Kanadi in Veliki Britaniji praznovanje materinskega dne poteka podobno kot pri nas. Od svojih otrok in možev mame dobijo manjše darilo, kot so rože ali čokolada.

V Argentini so materinski dan najprej praznovali 11. oktobra, kasneje pa so ga trgovci zaradi izboljšanja prodaje v drugem delu meseca prestavili na tretjo nedeljo v mesecu oktobru.

V Bangladešu praznik praznujejo drugo nedeljo v maju. Vladne in nevladne organizacije organizirajo različne razprave, na televiziji se predvaja poseben program in celoten kulturni program se vrti okoli tega dne.

Švedi materinski dan praznujejo zadnjo nedeljo v maju, razlog za tako pozen datum pa naj bi bile ugodnejše vremenske razmere, ki omogočajo sprehode v naravi in nabiranje rožic.

Nekaj dejstev o materinskem dnevu!

  • V Združenem kraljestvu je največ telefonskih klicev opravljenih na materinski dan.
  • V Združenem kraljestvu je na materinski dan odposlanih okoli 30 milijonov voščilnic.
  • Materinski dan je dan ko v Britaniji prodajo največ rož.
  • Rdeči in roza nageljni so povezani z materinskim dnem.
  • Leta 2021 so bila tri najbolj popularna darila ob materinskem dnevu voščilnice, rože in posebni izleti.
  • Ocenjuje se, da je na svetu okoli 2,2 bilijona mam.

Junior novinar

VIRGoodToKnow
Prejšnji članekKaj je Ura Zemlje in kako lahko sodeluješ!
Naslednji članek5 idej za darilo za materinski dan
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.