Kako je nastal osmi marec, dan žena?

Bouquet in female hands. Bunch of Living Coral roses. Color of year 2019 Living Coral concept.
Foto: Fascinadora iz iStock

Odkar pomnimo dan žena praznujemo osmega marca. Vsi vemo, komu je namenjen – ženskam seveda. Le malokdo pa ve od kod izvira in kako je nastal.

Kako in kdaj je nastal dan žena?

Dan žena se je sprva imenoval »Dan delovnih žena« in ga prištevamo med mednarodne praznike. »Osmi marec« praznujejo v približno 100 državah. Je dan ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk in njihove dosežke. Še posebej je praznovanje opazno v bivših komunističnih in socialističnih državah.

Pobudo za praznovanje dneva žensk je leta 1910 dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je že leta 1889 začela bojevati za enakopravnost žensk. Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. V Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloga se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca, njegov pomen pa je bil vedno jasen. V zadnjih desetletjih se je v vseh državah kot dan žena uveljavil prav 8. marec.

Dan je pomemben tudi zaradi pozornosti, ki jo namenja pomembnim vprašanjem o spolni enakosti, pravici do splava, nasilju in zlorabi žensk, diskriminaciji spola…

rear view of group of females caucasian friends enjoying at the sunset with ocean in background - success and satisfaction concept for nice people together with joy - friendship and vacation
Foto: simonapilolla iz iStock

Kako različne države praznujejo 8. marec?

V večini držav obstaja navada da moški in ženske svojim prijateljem in ljubljenim osebam podarijo rože ali manjše darilo in s tem pokažejo enakost do drugega spola.

V Bolgariji in Romuniji (tudi v mnogih drugih državah) je praznik skoraj enakovreden materinskemu dnevu, kjer otroci svojim mamam in babicam podarijo manjša darila. Na Češkem so včasih v čast prazniku organizirali velika javna praznovanja. V Italiji tradicija veleva, da moški ženskam na dan žena podarijo rumene mimoze.

Tema letošnjega dneva žena

Organizacija združenih narodov (OZN) je mednarodni dan žena začela praznovati leta 1975. To leto je bilo prav tako razglašeno za »mednarodno leto žensk«. Tako OZN vsako leto določi temo dneva žena in s tem opozarja na posebne teme in vprašanja v okviru pravic žensk.

Nekaj preteklih tem je: »Praznovanje preteklosti, planiranje prihodnosti«, »Ženske pri odločanju«, »Enakost žensk je napredek za vse«, »Enakost spolov danes za trajnostni jutri«…

Tema dneva žena letošnjega leta pa je »DigitALL: Inovacije in tehnologija za enakost spolov«.

International Women's Day poster with silhouettes of multicultural women's faces in paper cut style and copy space. Sisterhood, female independence and equality in 3D illustration
Foto: Adrian Vidal iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekRaziskovalci ugotovili, kaj komarjem pomaga pri izbiri najokusnejših ljudi
Naslednji članek20 zanimivih dejstev s poti k enakopravnosti žensk in moških

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.