Kako moderna pop kultura gleda na Boga?

Bog v vseh svojih različicah je najbrž najbolj upodobljena figura na svetu. Še posebno za politeistične religije so značilne slike ali raznovrstni kipi v različnih barvah, ki bogove opremljajo z njihovimi simbolnimi predmeti. Upodobitev boga oziroma bogov v umetnosti ima dolgo zgodovino, v sodobnosti pa vstopa tudi v moderno pop kulturo, ki je generično reproducirana in distribuirana za konzumacijo.

Kinematografija

Bog kot lik se velikokrat pojavlja v filmih kot svetla luč ali glas, ki vodi protagoniste ali z njimi vzpostavlja dialog. Včasih dobi tudi fizično obliko in intervenira v dogajanju s svojo mistično prezenco. Pogosto ga je upodabljal ameriški igralec Morgan Freeman, ki je dobil tudi svojo serijo na kanalu National Geographic imenovano The Story of God with Morgan Freeman, v kateri obiskuje pomembna religijska središča po svetu.

Promocijski pano, na katerem glavni lik serije Lucifer pozira s sklenjenimi rokami v molitvi.Z božjim vprašanjem se na zanimiv način ukvarja tudi priljubljena serija Lucifer, ki je po svojih začetnih treh sezonah pri Foxu nadaljevala naslednje tri pod okriljem Netflixa. Policijska nanizanka se ukvarja tudi s temami o človeškem obstoju in bivanju in predstavlja različne teorije, še posebno s področja psihologije in filozofije. Glavni lik, imenovan Lucifer Morningstar, je hudič, ki se je spustil na Zemljo, ker se je naveličal pekla in odšel na počitnice. Med smrtniki začne spoznavati svoje zmote, napake in pomanjkljivosti, ki jih je zavoljo svoje ljubezni do sodelavke, detektivke Chloe Decker, pripravljen popraviti in se izboljšati s pomočjo svoje psihoterapevtke Linde. Epizode so polne humornih elementov in besednih iger, ki gledalcem popularne fraze, ki omenjajo svete osebe, predstavljajo v novi luči. Na Boga se Lucifer sklicuje kot na očeta. In to slabega.

Naenkrat izgine podoba nezmotljivega Boga, ki osrečuje vsa bitja in skrbi za srečo celotnega človeštva. Namesto tega se nam v domišljiji izriše bitje, ki je Zemljo zanemarilo kot pretekli projekt, kot nevredno igračo. Bog postane tisti, ki celo svojim otrokom – angelom – ne poda jasnih odgovorov in jim ne priskoči na pomoč, ko to potrebujejo. Scenarij obrne klasično stoletja staro zgodbo in hudič prvič postane »the good guy«, Bog pa tisti, ki povzroča vso bolečino in kaos. Njegova vloga je tako razvrednotena, vse dobre lastnosti, ki jih hvalisa krščanska religija, pa se zdijo fikcijska basen. V zadnji sezoni (spoiler alert!) se Lucifer odloči postati Bog oziroma se poteguje za božje mesto. S svojim bratom tekmujeta za naklonjenost in glasove svojih sorojencev in na tak način spoznamo, da je Bog le službeni naziv, delovno mesto v nebesih, ki ga nekdo mora zasedati, da se svet ne konča.

Literatura

Na podobno preizpraševanje božje osebnosti naletimo tudi v literaturi. Izjemen primer je slovenski strip z naslovom Založeni raj, čigar avtor je Izar Lunaček. V kratkih zgodbah na 2–4 straneh predstavlja krščanskega Boga v njegovem Raju, v idealnem vrtu, kjer nadzoruje svoja otroka Adama in Evo. Rad kadi, si izmišlja nova pravila in zakone za prebivalce nebes ter na splošno počne, karkoli se mu zljubi. Ima brata, ki se mu v življenju sreča ni nasmehnila, zato mu podeli službo upravitelja pekla. Priča smo lahko tudi njegovi interakciji z drugimi bogovi, ki kritizirajo njegovo vzpostavitev monoteizma in nazivanje samega sebe z občim imenom, ki ga je naredil v lastno. Lunačkov svet je poln pisanih referenc, tako literarnih kot tudi kulturnih.

Ena izmed stripovskih zgodb v knjigi Založeni raj.

Zopet se srečamo z Bogom grešnikom. Tistim, ki je zmotljiv, neveden in celo malomaren. Pripisujejo se mu človeške lastnosti, ki navadno ustvarjajo ločnico med smrtniki in svetniki. Enkrat, ko Bog izgubi svojo vlogo sive eminence, postane navaden, vsakdanji. Skrbijo ga podobne težave in preganjajo podobni strahovi kot nas. S tem ko Boga vržemo dol iz piedestala, mu odvzamemo moč ter pod vprašanje postavimo celotno religijo. Če ne obstaja nek višji Zakaj in nek višji Nekdo, potem upravičevanje vsega slabega, kar se godi po svetu, nima več smisla, niti ne nudi vernikom utehe. Vera postane »gol nateg«, slepo zaupanje v nekaj, česar ni – oziroma ni tako, kot se zdi.

Morda nekomu neokusna šala, drugemu zabaven razmislek o svetu svetega. Vsekakor hudomušno branje ali ogled serije nadvse priporočam.

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v marcu 2022
Naslednji članekKako izdelati poceni in trajnostni pustni kostum?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.