Kako preprečiti spletne goljufije? 6 korakov za preprečevanje prevar na spletu

Anonymous hacker programmer uses a laptop to hack the system in the dark. Creation and infection of malicious virus. The concept of cybercrime and hacking database
Foto: artoleshko iz iStock

Kljub temu da tehnologija ljudem olajšuje življenje na mnogih področjih, prinaša v naša življenja tudi veliko nevarnosti. Splet je vsekakor neprecenljiv vir informacij, ki je popolnoma preoblikoval naša življenja, a hkrati predstavlja veliko varnostnih tveganj.

S preživljanjem časa na internetu so namreč povezane spletne goljufije, katerih žrtev je lahko prav vsak. Ne glede na to, ali si že bil žrtev spletne goljufije, je pomembno, da se izobražuješ na tem področju, zato smo ti pripravili nekaj nasvetov za varnejše surfanje po internetu.

Reci »NE« in prepreči krajo denarja

Bodi pozoren na sporna sporočila, ki od tebe zahtevajo denar. Goljufi lahko z vsebino sporočil igrajo na tvoja čustva in te skušajo prepričati, da se bo zgodilo nekaj slabega, če jim ne nakažeš denarja. Pazi, da te čustva ne prevzamejo! Razmišljaj racionalno in naj te ne bo strah reči »ne«.

Razišči, s kom imaš opravka

Vedno preveri uporabniški račun, ki te je kontaktiral. Pazi na lažne ali zavajajoče oglase ter ponarejena e-poštna sporočila. Preden sodeluješ ali nakupuješ pri določenem podjetju, preveri, ali so njihove storitve resnične.

Preprečevanje spletnih goljufij v nekaj korakih
Preprečevanje spletnih goljufij v nekaj korakih Foto: NicoElNino iz iStock

Ne izdajaj osebnih podatkov

Če spletni strani ali pošiljatelju sporočila ne zaupaš, ne izdajaj svojih osebnih podatkov. Tako svoje ime, priimek, naslov, rojstni datum ali celo geslo in podatke kreditne kartice ohrani zase, saj lahko pride do zlorabe. Goljufi pa se pogosto pretvarjajo, da so organizacija, ki ji sicer zaupaš, zato se prepričaj, komu zares podajaš osebne podatke.

Zaščiti svoje uporabniške račune

Goljufijam se boš lahko izognil, če boš za svoje uporabniške račune ustvaril močna gesla. Tvoje geslo naj vsebuje najmanj 8 znakov, med katerimi so tako velike kot tudi male črke, prav tako pa naj bodo vsebina tvojega gesla tudi simboli in številke. Izmisli si geslo, ki si ga je lahko zapomniti, a ga je težko uganiti. Za vsak uporabniški račun ustvari svoje geslo. Računi pa naj imajo tudi večfaktorsko preverjanje pristnosti.

Zaščiti svoj računalnik

Na svoj računalnik naloži protivirusno programsko opremo in posodabljaj operacijski sistem. Nikomur ne izdajaj gesla svojega računalnika, prav tako pa naj nihče nima oddaljenega dostopa do računalnika. Bodi previden pri odpiranju prilog in povezav, saj lahko vsebujejo viruse ali vohunsko programsko opremo.

Zaščita računalnika lahko prepreči spletne prevare
Zaščita računalnika lahko prepreči spletne prevare Foto: PhotoMet iz iStock

Bodi previden, s kom deliš svoje slike

Dobro razmisli, s kom boš delil nazorne videoposnetke in fotografije, saj lahko zaidejo v napačne roke. Pomembno je tudi, da onemogočiš spletno kamero, ko je ne uporabljaš, saj lahko hekerji dobijo oddaljen dostop in te posnamejo.

Monika Martinc

Junior novinar

VIRAntifraudcentre
Prejšnji članekLahkotno v poletju in na razprodajah z ara Shoes!
Naslednji članekNajbolj dobičkonosni anime filmi vseh časov
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.