Kako se slončki zahvalijo osebi, ki jim je rešila življenja

Tako kot številne druge divje vrste se je populacija afriških slonov v zadnjih letih močno zmanjšala zaradi krivolova. Vsako leto se nešteto teh velikanskih sesalcev lovi zaradi njihovih oklov. Odrasli sloni za seboj pustijo veliko nemočnih osirotelih dojenčkov. Na srečo pa je nekaj teh sirot rešenih. Sirotišnica slonov Nairobi v Keniji je eden redkih krajev, kjer osiroteli sloni najdejo zaščito in udobje.

Izjemno predana in zvesta ekipa naravovarstvenikov tam skrbi za dragocene slončke. Čeprav je življenje vse prej kot lahko, dojenčku, ki je zaradi pretiranega krivolova izgubil starše, pomaga prijaznost in predanost prostovoljcev sirotišnice. Med njimi je dobrosrčna Daphne Sheldrick – ženska, ki je zaščito slončkov omogočila potem, ko je svoje življenje posvetila reševanju živali.

Starejša gospa, slikana s slonjim mladičem.
Daphne Sheldrick s slonjim mladičem. Foto: Majestic Animals.

Daphne se je dobrosrčnosti teh živali in pomena, ki jim jo predstavlja družina, zavedala že zelo zgodaj. Prvi slonček, ki ga je rešila, je umrl zaradi strtega srca. Daphne je zanj lepo skrbela, vendar ga je morala zaradi obveznosti zapustiti za štiri dni. Ko se je vrnila, ga ni bilo več.

Tako je zdaj že več kot štiri desetletja po njeni zaslugi na stotine živali dobilo drugo priložnost za preživetje. Vsa ta leta je Daphne uspešno vzgajala novorojene slončke. Na ta način jim je s svojo ekipo pomagala pri vrnitvi v divjino.

Poleg svojega trdega dela in vsega navdušenja, ki ga je vložila, ji je uspelo najti popolno mlečno formulo, ki posnema mleko matere slonice. Pravi, da osiroteli sloni niso le navdihnili njenega pionirskega varstvenega dela prek Sheldrick Wildlife Trust, ampak so jo tudi naučili veliko o življenju.

Hranjenje mladega slona z mlekom.
Slonje avetišče v Nairobi, Keniji. Foto: Majestic Animals.

»Sloni so me naučili, kako slabe stvari pustiti za seboj, obrniti stran in nadaljevati življenje,« je dejala. »Razumevanje travm, s katerimi se sloni soočajo, in kako se z njimi spopadajo, me je naredilo močnejšo osebo«. In v zameno za njeno prijaznost jo sloni, ki jih je rešila, nagradijo na najslajši možni način. Pokukaj spodaj!

Elephant Orphans... Wisdom of the Wild

Prejšnji članekPlastična kriza potrebuje zavezujoče pogodbe
Naslednji članekKakšna je razlika med BB in CC kremo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.