Kako silvestrovati brez alkohola?

Sparkling sparklers in the hands. Playing firework to celebrate winter holidays with friends at the party. Magic New Year, Christmas.
Foto: Maksym Belchenko iz iStock

Alkohol (etanol) je psihoaktivna snov, ki nastane z naravno fermentacijo sladkorjev. Pitje alkohola povzroča odvisnost, njegova prekomerna raba pa lahko vodi do številnih negativnih zdravstvenih in družbenih posledic. Predstavlja tudi velik del silvestrovanja.

Ljudje alkohol vseeno uživamo, saj ima na naše živčevje psihofizične učinke, zato se ob pitju alkohola pogosto počutimo bolj sproščene in srečnejše, kot smo sicer. Tudi socialne interakcije so zaradi tega lažje, alkohol namreč v telesu poveča tvorbo dveh »hormonov sreče«, to sta dopamin in serotonin. Pogosto nas spremlja ob druženjih in pomembnih dogodkih, kar velja tudi za silvestrski večer, saj je nazdravljanje s penino, za novo leto, del običaja. Kako pa se silvestrovanju z alkoholom vseeno lahko izognemo?

Športna dejavnost na najdaljšo noč v letu

Tako športna dejavnost, kot tudi alkohol, sproščata dopamin, ki ga lahko imenujemo tudi »hormon sreče«, saj je odgovoren za občutek užitka, zadovoljstva in motivacije. Za silvestrovo se zato lahko, namesto pitja alkohola, raje povzpneš na hrib in tam dočakaš novo leto. Ognjemet bo od tam še lepši, telo pa ti bo hvaležno.

Pripravi si dobro silvestrsko večerjo

Prav tako kot športna dejavnost, tudi dobra hrana, sproža dopamin, zato ti bo uživanje kakovostne hrane, prineslo veliko ugodja. Skupaj z osebo, ki jo imaš rad, pripravita svojo najljubšo večerjo. Ob kuhanju se bosta zabavala in zbližala. Na večerjo, ki sta jo pripravila sama, pa bosta ponosna.

S prijatelji se skupaj odpovejte alkoholu

Ljudje se pogosto znajdemo v družbi, kjer je prisoten alkohol. Zato se lahko zgodi, da ga pijemo le zaradi socialnega pritiska, saj v družbi ne želimo izstopati. Najboljša rešitev za takšen položaj je, da se dogovorite, da nihče ne bo pil alkohola. Druženje bo zagotovo zabavno tudi brez alkohola.

man shows no alcohol
Foto: PavelKant iz iStock

Obkroži se z ljudmi, ob katerih si sproščen

Ne ujamemo se z vsemi ljudmi enako, saj smo v družbi nekaterih ljudi napeti. Tudi zato pijemo alkohol, saj se lažje sprostimo in postanemo bolj družabni. Družba določenih oseb nam da občutek sproščenosti. Z njimi se odlično ujamemo, saj smo lahko to, kar smo. V njihovi družbi se počutimo sijajno. Za silvestrovo se zato raje obkroži s takšnimi ljudmi, saj se boš zelo zabaval, kljub temu da ne boš pil alkohola. Skupaj odigrajte kakšno družabno igro in zabaven silvestrski večer bo zagotovljen.

Silvestruj na prostem

Veliko slovenskih mest ponuja silvestrovanje na prostem, kjer je poskrbljeno za čudovito vzdušje, ob prijetnem glasbenem programu, s pogledom na praznično okrašeno mesto in ognjemet. Izberi si mesto, ki ti je všeč, in silvestrovanje bo zagotovo nepozabna izkušnja.

Crowd of Silhouetted People Watching a Colorful Fireworks Display for New Years or Fourth of July Celebration Event, Horizontal, Copy Space
Foto: IrisImages iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekNa tem telefonu vam baterije zlepa ne bo zmanjkalo
Naslednji članekPrihaja vizualna izkušnja z Davidom Attenboroughom

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.