Kako varen si na spletu?

V družbi Kaspersky so izvedli raziskavo o odnosu potrošnikov do spletne varnosti, ki se imenuje The Kaspersky Lab Global Privacy Report 2018. Objavili so poročilo, v katerem so objavljene ugotovitve raziskave, v kateri je sodelovalo 11.887 potrošnikov iz 21 držav.

No, kako pomembna nam je zasebnost?

Dejstvo je, da so družbena omrežja postala nepogrešljiv del naših življenj. Nudijo nam možnost, da enostavno izražamo svoja prepričanja in občutke, dele našega vsakdana, sledimo novicam in komuniciramo z drugimi. Na samih začetkih vstopanja digitalnih komunikacijskih platform v naša življenja o varnosti nismo veliko razmišljali, kako pa je s tem danes?

Najprej se moramo zavedati, da je kakovost uporabniške izkušnje na tovrstnih platformah močno odvisna od tega, koliko podatkov imajo o nas, da nam lahko ponudijo za nas karseda relevantne informacije. To so lahko finančni ali lokacijski podatki, podatki o naših prehrambnih in nakupovalnih navadah, status razmerja itd.

Strokovnjaki so torej ugotovili:

  • Družbena omrežja danes uporablja kar 82 % ljudi.
  • Vsak četrti (38 %) se je pripravljen odreči svojim profilom na družbenih omrežjih, da bi zagotovil zasebnost svojih osebnih podatkov do konca življenja.
  • Vsak peti (19 %) se je pripravljen odreči svojemu telefonu, da bi zagotovil zasebnost svojih osebnih podatkov do konca življenja.
  • Samo 41 % uporabnikov je bolj zaskrbljenih o njihovi digitalni in spletni varnosti kot offline varnosti.
  • Četrtina uporabnikov (25 %) pokriva spletne kamere, da zavaruje svojo osebnost.
  • 56 % uporabnikov meni, da je ohranjanje popolne zasebnosti na spletu nemogoče.
  • Skoraj polovici uporabnikom so vsaj enkrat dostopali do podatkov brez njihovega dovoljenja.
  • 62 % zavaruje svoje naprave z geslom.
  • 18 % jih je pripravljenih do neke mere žrtvovati svojo zasebnost v zameno za nekaj brezplačnega (zastonj storitev, darilo ipd.).
  • 23 % mladih med 16 in 24 let je zaradi uhajanje informacij občutilo nasilje oziroma so bili osramočeni.

Zdi se, da se vse bolj zavedamo nevarnosti, ki prežijo na nas na spletu. Vsekakor pa je pomembno, da poskrbiš za svojo varnost, zato izbiraj močna gesla, ne uporabljaj istih gesel za več storitev/spletnih strani, ne odpiraj ali shranjuj nepoznanih datotek in ne deli preveč podrobnosti o sebi.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekZakaj je dobro potovati sam?
Naslednji članekKako do popolne fotografije?

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.