Zakaj je dobro potovati sam?

Spoznaj samega sebe

Bolj kot raziskuješ zunanji svet, bolj spoznavaš svoj notranji svet: kaj ti odgovarja, kaj ne, kaj te veseli in česa se bojiš, kako daleč lahko greš in kaj si sploh želiš.

Razširi svoja obzorja

Šele, ko si sam ogledaš svet, ko vidiš, da obstajajo drugačni načini življenja in razmišljanja, ko spoznaš ljudi, ki so sicer čisto drugačni od tebe, a so vseeno simpatični, prijazni in srčni, lahko sprejmeš dejstvo, da je tvoj način razmišljanja le eden od številnih možnih, nič pomembnejši ali boljši od kakšnega drugega.

Pozabi predsodke

Veliko ljudi ima predsodke do določenih krajev oz. kultur, npr. »tam so vsi revni/nesrečni, tam življenje ni nič vredno, tam vsi kradejo …« In potem greš tja in tvoja izkušnja te postavi na realna tla. Tetovirani Rus ti pomaga, ko se izgubiš. Gej te reši iz pretepa. Ko te oropajo, ti pomaga Musliman. In svoje predsodke si primoran opustiti. Tudi druga prepričanja, na primer o hrani, udobju in varnosti, so postavljena na preizkušnjo in pogosto jih moraš spremeniti. Skozi izkušnjo solo potovanja se znebiš navezanosti na svoja prepričanja, postaneš ponižnejši, v najboljšem smislu besede, in tako rasteš.

Postani svoj svet

Sam moraš rešiti svoje probleme, sam si kriv, če gre kaj narobe. Ni rezervne mame in dežurnih krivcev. Naučiš se iznajdljivosti in presežeš svoje okvire. Naučiš se ceniti to, kar imaš doma. Včasih se sprašuješ, kaj ti je bilo tega treba, in prisežeš, da nikamor več ne greš. A potem se zgodi kaj neverjetnega in spremeniš svoje mnenje.

Zapusti cono udobja

Na solo potovanju si primoran dejansko spoznavati ljudi, druge popotnike in domačine. Priti moraš iz cone udobja in se odpreti drugim ljudem, saj se prav dolgo brez pogovora z ljudmi pač ne da zdržati, ne da bi se ti zmešalo. Naučiš se pogovarjati in komunicirati, tudi če ne znaš jezika. Predvsem pa se naučiš bolje poslušati. V možganih se ustvarjajo nove povezave, možganske vijuge delajo drugače in staranje se upočasni.

Nauči se biti sam s sabo

Ko potuješ solo, si sam svoj šef, si svoboden in spontan, kolikor želiš. Končno imaš čas zase, za svoje hobije, zanimanja in svoje misli. Več bereš in dobivaš poslovne ideje. Predvsem pa se spoznaš in se naučiš biti sam s sabo, kar ti pomaga biti tudi z drugimi. Odpotuj kdaj kam čisto sam, sooči se s svetom in postani boljša oseba.

VIRPotovanja Nomago
Prejšnji članekModni nasvet: kako izbrati pravilno kombinacijo kravate in srajce?
Naslednji članekKako varen si na spletu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.