Kakšna je razlika med utopijo, evtopijo in protopijo?

family, artist's mannequin, figure
Foto: Mimzy iz Pixabay

Vsak od nas je zagotovo že slišal za pojem utopija in za ideje, ki se skrivajo za njim. Pojem je v osnovi zelo preprost, saj opisuje popolno družbo, vendar pa je predmet mnogih razprav in kritik. V odgovor na utopijo sta se razvili tudi evtopija in protopija. Vsi pojmi izhajajo iz sociologije in odpirajo sociološka, filozofska ter druga vprašanja. V nadaljevanju predstavljamo osnovne in (zelo) poenostavljene razlike med temi idejami.

Otok Utopije
Otok Utopije Foto: on Wikipedia

Kaj je utopija?

Utopija je načrt oziroma zamisel idealne družbene ureditve ali družbene ureditve v prihodnosti, ki v stvarnosti ni mogoča ali uresničljiva. Besedo je leta 1516 za svojo knjigo Utopija skoval Thomas More. »Utopija« je spretna besedna igra, saj v prevodu pomeni »nikjer«, kar kaže na to, da take popolne dežele ni mogoče najti. Označuje stanje kulturne in politične popolnosti – družbo, ki je postala tako dobra, kot je le mogoče. Jedro utopije je popolnost družbe.

Evtopija in protopija kot odgovor na utopijo

Ideja utopije je prisotna že več stoletij, iskanje družbene popolnosti je obstajalo še preden ga je v 16. stoletju v knjigi ubesedil More. Kasneje so se začele razvijati nove ideje mnogih mislecev, ki so se spraševali, kaj je lahko še boljše od utopije. Ob tem vprašanju sta se med drugim razvili evtopija in protopija.

Če je utopija povezana z razvojem racionalizma od 15. stoletja naprej, sta se eutopija in protopija razvili kasneje. Evtopija predstavlja postmoderno kritiko utopije, protopija pa je najnovejši koncept, ki ne zagovarja popolne družbe, ampak le postopno izboljšanje družbe.

Medtem ko se utopija uporablja za opis enega od številnih idealističnih, izmišljenih političnih sistemov, se evtopija preprosto nanaša na kraj sreče. Utopija trdi, da ideal obstaja, a je nemogoč, evtopija pa o idealu doda, da je dosegljiv in hkrati dober. Dobesedni prevod besede evtopija je »dober kraj«. Evtopisti trdijo, da že obstajajo načini življenja, ki so celo boljši od kakršne koli utopije, ki si jo predstavljamo.

Paradise sign over the sky
Foto: badmanproduction iz iStock

Kaj je protopija?

Protopija je najnovejši izraz, ki ga je skoval futurist Kevin Kelly. Protopija o družbi razmišlja bolj previdno kot utopija – protopijska družba je tista, ki postaja vedno boljša. Gre za izraz, ki označuje postopno izboljševanje družbe skozi čas, ne da bi trdili, da je popolna ali da je dosegla točko stabilnosti.

Če si ne moremo dovoliti verjeti v prihodnji raj in popolnost družbe (utopija), in se nam zdi nezadostno iskati tiste lepe izjeme, kakšna je lahko družba v določenih pogledih (evtopija), nam preostane le še protopija – lahko le bolj previdno in realistično upamo in verjamemo v postopno, a sčasoma bistveno izboljšanje družbe.

 

VIRMedium.com
Prejšnji članekKako prenehati smrčati? 7 nasvetov za konec smrčanja
Naslednji članek5 odbitih koktajlov za začetek novega semestra

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.