Kanada legalizirala marihuano – trave zmanjkalo že prvi dan

Kanadčani so 17. oktobra legalizirali marihuano za rekreacijske namene. Travo in druge izdelke si tako lahko kupijo vsi polnoletni državljani (18 ali 19 let v posameznih provincah). Kanada je s tem postala druga država na svetu (za Urugvajem leta 2013) in prva G7 država z legalnim nacionalnim tržiščem za marihuano.

Razlog za legalizacijo je, po besedah premierja Trudeauja, nižanje z marihuano povezanih zločinov, hkrati pa bo legalizacija drastično znižala količino in profite ilegalnih dilerjev ter s tem tudi otežila dostop nepolnoletnim mladostnikom.

Toda povpraševanja so drastično presegla pričakovanja in 17 licenčnih trgovin se je že prvi dan srečalo s pomanjkanjem zalog. V Quebecu so kupci 4 ure čakali v vrsti in bili nato odvrnjeni domov praznih rok.

4 dni po legalizaciji pa je zmanjkalo zalog v celi državi. »Zmeda je. Celotna dobava je velika zmeda,« je povedal lastnik trgovine Waldo’s 420 store Patrick Wallace. Dodal je še, da so imeli od 300 oglaševanih izdelkov na voljo le 70. Nekatere trgovine so tako v celoti zaprle poslovalnice z napisi »zmanjkalo je zalog«.

Numo Cannabis brez zalog
Numo Cannabis je ena izmed številnih trgovin, ki je zaradi pomanjkanja zalog zaprla vrata. (Foto: CBC/Anna McMillan)

Zaradi ogromnega pomanjkanja še ni konec ilegalnih dilerjev in s tem povezanih težav. Pričakuje se, da se bo ob povrnitvi zalog trg z marihuano razvil v več kot 4 milijarde evrov vredno industrijo.

Glavni urednik

PREKOCBC
VIRVice
Prejšnji članekDan suverenosti – k(d)aj je že to?
Naslednji članekPrivarčuj energijo z mobilnikom

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.