Dan suverenosti – k(d)aj je že to?

Dan suverenosti je slovenski državni praznik, ki ga obeležeujemo 25. oktobra. Ta dan nas spominja na enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije. To je dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. To se je zgodilo, ko je v noči na 26. oktober 1991 iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki. Mednarodnopravno gledano pa sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej.

Vojaki na Dan suverenosti v Luki Koper
Dan suverenosti 1991

Kaj pa je suverena država?

Da je država suverena, pomeni, da ima stalno prebivalstvo, narod, vlado, je neodvisna od drugih držav in organizacij ter sodeluje z drugimi suverenimi državami.

Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015, predlog pa je na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever vložil poslanec Stranke modernega centra.

Dan suverenosti je (žal) delovni dan in ni v nikakršni povezavi z Dnevom reformacije, ki sledi 6 dni kasneje in ki ga poznamo predvsem po imenu “Halloween”.

 

Prejšnji članekJesenski modni trendi
Naslednji članekKanada legalizirala marihuano – trave zmanjkalo že prvi dan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.