Kdaj bomo spet potovali?

Veliko ljudi se sprašuje, kdaj bodo lahko spet potovali, še posebej v priljubljene poletne destinacije. Trenutno nihče ne more z gotovostjo napovedati, kdaj bomo ponovno sedli na letalo. Kljub temu pa obstajajo določene napovedi in predvidevanja glede ponovnega zagona turizma v Evropi.

Ryanair upa, da bodo letalske povezave zagnali že v juniju, medtem ko easyJet cilja šele na konec leta 2020. Predsednica Evropske komisije Urusla von der Leyen Evropejcem svetuje, da si v letošnjem letu ne rezervirajo počitnic v Evropi. Mnogo držav svoje prebivalce spodbuja, da počitnice v naslednjih mestih raje načrtujejo znotraj meja svojih domovin.

Ibiza
Tudi če se bo letos poleti dalo potovati na Ibizo, otok ne bo ponujal običajnih žurov.

Veliko turističnih agencij sklepa, da si bo marsikdo namesto poletnih počitnic privoščil jesenski oziroma zimski oddih. Spet naj bi postale priljubljene tudi organizirane počitnice, ki omogočajo vračilo denarja v primeru odpovedi potovanja (česar mnoge letalske družbe svojim potnikom v zadnjih mesecih niso zagotovile).

Usoda priljubljenih destinacij

Francozi puščajo odprto možnost, da bi turisti začeli vstopati v državo poleti; Tour de France so premaknili na avgust. Tudi Španci upajo na obuditev turizma poleti, poudarjajo pa, da za vse narode država ne bo enako dostopna. Vse bo odvisno od faze pandemije, v kateri se bo določena država nahajala. Mnogi grški otoki niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, bodo pa previdni pri spuščanju tujcev v državo. Tudi oni že poleti optimistično pričakujejo turiste. Turčija se ima konec junija namen odpreti Aziji, nato Rusiji, Balkanu in šele nato Evropi.

Santorini
Nekateri grški otoki so se zaenkrat okužbam uspeli popolnoma izogniti.

Mnogi zaposleni v turističnem sektorju, še posebej v zgoraj naštetih priljubljenih destinacijah, pa so pesimistični. Nekaterim se zdi letošnja turistična sezona izgubljena in ne pričakujejo vrnitve na prejšnje stanje v naslednjih dvanajstih mesecih. Načrt EU za promet in turizem kaže, da bi bilo treba omejitve potovanja najprej določiti na območja s primerljivo nizkim kroženjem koronavirusa. Turisti bi se morali testirati pred potovanjem ali pa ob prihodu v končno destinacijo. Tako bi pridobili »potni list covid-19«.

Kaj pa naše sosede?

V kratkem se bosta odprli še dve nadzorni točki na meji z Italijo. Meja med državama naj sicer še nekaj časa ne bi bila tako prosto prehodna kot pred virusom; odpirala se bo postopoma in ob budnem spremljanju. Vstop na Hrvaško bo najprej dovoljen lastnikom nepremičnin, šele nato pa vsem ostalim. Točnih datumov še ni. Avstrija razmišlja o odprtju meja za turiste poleti.

VIRThe Sun
Prejšnji članekDan, ki si ga delijo Mandela, Churchill, Vespucci in Hoover
Naslednji članekPrva virtualna atletska tekma končana z dvema zmagovalcema

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.