Prva virtualna atletska tekma končana z dvema zmagovalcema

Med najbolj prikrajšanimi zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 so tudi profesionalni športniki – ti so svoje življenje posvetili treningom in tekmam, prav slednjih pa zaenkrat in, kakor kaže, še nekaj časa ne bo.

A nekateri atleti so precej iznajdljivi – trije vrhunski skakalci ob palici so se odlično znašli in se prejšnjo nedeljo med seboj pomerili na virtualni atletski tekmi. Troboj je potekal pod pokroviteljstvom krovne zveze World athletics, ki je posnetke prenašala preko družbenih omrežij.

Tekmovalci

duplantis
Armand Duplantis. Ravno padajoč na blazino po, glede na navdušeni izraz na obrazu, verjetno uspešnem skoku. Vir: Facebook profil Mondo Duplantis.

Spremljali smo lahko francoskega tekmovalca Renauda Lavillenieja, olimpijskega prvaka iz leta 2012 ter drugouvrščenega na OI v Braziliji z osebnim rekordom 616 cm, 20-letnega Šveda Armanda »Mondoja« Duplantisa, ki je še nedavno tekmoval v mladinskih kategorijah, lansko leto pa presenetil z dvakratnim popravkom svetovnega rekorda (na 617 in 618 centimetrov). Tretji tekmovalec je bil Američan Sam Kendricks, tretjeuvrščeni na OI v Riu ter nosilec naslova svetovnega prvaka v letih 2019 in 2017, njegov osebni rekord pa znaša 606 cm.

Različne lokacije po svetu

lavilenie
33-letni francoski tekmovalec Renaud Levillenie. Najbolj izkušen izmed treh, tudi prejemnik zlate olimpijske medalje leta 2012. Vir: Facebook profil Renaud Levillenie.

Šved Armand »Mondo« Duplantis je tekmoval v Lafayettu v ameriški zvezni državi Louisiana, Francoz Renaud Lavillenie doma v Clermond Ferrandu, mestu v Franciji, Sam Kendricks pa v Oxfordu v zvezni državi Misisipi. Vsi so tekmovali na prostem v naravi ali na domačih dvoriščih in ne na atletskih stadionih.

Pravila?

Tekmovalna pravila so nekoliko prilagodili okoliščinam. Namesto običajnega dvigovanja letvice po 3 poskusih na določeni višini so se odločili, da bo zmagovalec tisti, ki bo v času 30 minut največkrat preskočil višino 5 metrov. To sicer zanje ni bila previsoka ovira, saj imajo vsi trije osebni rekord preko 6 metrov, vendar je izvajanje zaporednih skokov pri tako tehnično natančni in zahtevni atletski disciplini lahko precej naporno.

kendricks
Američan Sam Kendricks. Dvakratni svetovni prvak. Vir: Facebook profil Sam Kendricks.

Izid?

Zmagovalca sta bila kar dva. Prvo mesto sta si razdelila Francoz Lavillenie in Šved Duplantis. Oba sta zbrala kar 36 uspešnih skokov preko 5 metrov, Kendricks pa je čez letvico poletel 26-krat. Duplantis je sicer želel še dodatne 3 minute za odločitev zmagovalca, a je Lavilenie priznal, da je že preutrujen in sta si zmago razdelila.

Tekmo je spremljalo več kot milijon gledalcev. Seveda od doma. Poglej si posnetek:

The Ultimate Garden Clash - Pole Vault Edition | Livestream
Prejšnji članekKdaj bomo spet potovali?
Naslednji članekPercy Jackson: Ko so knjige napisane za učenje in navdih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.