Percy Jackson: Ko so knjige napisane za učenje in navdih

Rick Riordan je bil nekoč učitelj in študent zgodovine, zdaj pa je popularen avtor mladinske fantazije. Sprva napisane za sina, ki je oboževal grško mitologijo, so postale best seller na več lestvicah in bile prodane v več kot 70 milijonih izvodov ter prevedene v več kot 35 jezikov. K sreči so prevedene tudi v naš čudovit jezik in to je odlična storila Mojca Žnidaršič.

Serija Percy Jackson in Olimpijci se v petih delih drži glavnega junaka Percya, ki ugotovi, da je sin boga Pozejdona. Skozi knjige se z novimi prijatelji odpravi na pustolovščine.

Rick Riordan: Percy Jackson in Olimpijci, založba Morfem.

Ko avtor pozna svojo ciljno publiko

Ko je avtorja njegov sin prosil, naj mu govori zgodbe o grški mitologiji, mu jih je kmalu zmanjkalo. In tako mu je sin predlagal, naj si jih preprosto izmisli. To je tudi storil in napisal serijo o Percy Jacksonu. 12-letnem fantu, ki skupaj s prijatelji rešuje svet. Kot avtorjev sin ima tudi Percy disleksijo in sindrom ADHD. Avtor ti dve stvari uporabi kot orodje, da se lahko Percy lažje spopada z okolico.

Skozi zgodbe se bralec, predvsem mladi bralec, lahko nauči ogromno. Tkanje vezi prijateljstva in koliko nam to pomeni v hudih časih. Kako ostati zvest sebi in bližnjim, predvsem pa ceniti zvestobo drugih. Poleg vrednot, ki se jih moramo naučiti skozi odraščanje, pa knjiga nauči tudi kaj drugega. In to je mitologija. Četudi so po osnove mitoloških zgodb močno vidne v knjigi, so vse ostale malenkosti izmišljene. Mitološke osebe imajo prava imena in to je recept, ki lahko mnoge mlade navdihne za zgodovino in mitologijo.

Stil pisanja je preprost, normalno, saj je namenjen mladim. Pozna se, da ima avtor svoja mlada otroka in je bil v preteklosti učitelj. Tako točno ve, kaj bralec hoče in to tudi izpolni. Veliko akcije in humorja je tisto, zaradi česar je branje lahkotno in hitro. Vsekakor pa je zgodba tista, ki prevladuje in zaradi katere ima serija toliko oboževalcev po svetu. Čudovit splet mitologije in sedanjosti, ki lahko navduši vsakega, ki bo knjigo prijel v roko.

Recenzijo nam je omogočila založba Morfem.

1Tat strele (1.del)

Sin boga Pozejdona in Zemljanke po imenu Percy Jackson ugotovi, da je polkrven. Pol bog in pol Zemljan. Ko ga obtožijo, da je Zevsu ukradel strelo, mora s prijatelji ugotoviti, kdo je pravi krivec.

2Morje pošasti (2.del)

Ko je napaden tabor polkrvnih, morajo Percy in prijatelji najti zlato runo. Drugače bodo v tabor vdrle velike in grozne pošasti. Tako morajo naši junaki na novo pustolovščino, ki nas bo popeljala skozi mitičen svet.

3Prekletstvo titanov (3.del)

Ko je pogrešana Percyeva najboljša prijateljica Annabeth in je boginja v okovih, se mu lahko pridruži le pet polkrvnih junakov. Ko jim Orakelj napove, da ne bodo vsi preživeli, mora druščina stopiti skupaj v boji proti sodnemu dnevu.

4Bitka v labirintu (4. del)

Percyev najhujši sovražnik Luke se želi v tabor polkrvnih prebiti skozi starodaven labirint. Če mu to uspe, bodo napadeni s strani več tisočih pošasti. Tako se Percy in prijatelji odpravijo v podzemlje in grozovit labirint.

5Poslednji Olimpijec (5. del)

Percy je vedno bližje prerokbi, saj bo kmalu dopolnil pravo starost. Gospodar titanov po imenu Kronos pa je začel z napadom na mesto New York. Percy in njegovi polkrvni prijatelji se morajo zoperstaviti Kronosu, grozljivi pošasti Tifosu in še mnogim drugim.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrva virtualna atletska tekma končana z dvema zmagovalcema
Naslednji članekIščeš motivacijo za študij?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.