Kdo je Andrew Tate, kontroverzni influencer, ki so ga odstranila vsa omrežja?

Andrew Tate intervju preko Skypa
Vir: izrez zaslona

Vplivnežu Andrewju Tatu, ki s svojimi izjavami normalizira mizoginijo in nasilje nad ženskami, so uporabo prepovedala omrežja Twitter, Facebook, Instagram in TikTok. Poleg tega mu je kanale ukinil tudi YouTube. Kdo je Andrew Tate?

Podjetja eno za drugim blokirajo vplivneža

Tatov račun je Twitter zbrisal že leta 2017, kasneje pa mu potrdil račune pod drugimi uporabniškimi imeni. Glede tega so nato dejali, da je prišlo do napake. Tate je izbris računa dojel kot cenzuro.

Meta (matična družba Facebooka in Instagrama) je nedavno potrdila, da so Tatu odstranili uporabniške račune zaradi kršitve njihovih politik glede nevarnih posameznikov in organizacij ter sovražnega govora. Po poročanju NPR-ja je pred tem na Instagramu zbral 4,7 milijona sledilcev.

Tudi TikTok mu je trajno zbrisal račun, saj po njihovih besedah ne tolerirajo mizoginije, ki je sovražna ideologija.

Zdaj pa vplivnež ne more uporabljati niti več YouTuba. Google je BBC-ju potrdil, da so ukinili vse kanale, povezane z Andrewjem Tatom, zaradi »številnih kršitev njihovih smernic in pogojev uporabe, vključno s politiko sovražnega govora.« Njegovi YouTube kanali so imeli skupno več kot milijon naročnikov.

ekran pametnega telefona z ikonami družbenih omrežij
Foto: Unsplash

Kdo je Andrew Tate?

Tate je 35-letni vplivnež, ki v zadnjem času uživa veliko pozornosti uporabnikov spletnih omrežij. Je nekdanji profesionalni kickboksar z veliko uspehi, zdaj pa podjetnik in ustvarjalec spletnih vsebin. Pozornost pridobiva predvsem zaradi kontroverznih izjav in vsebin.

Leta 2016 je nastopil v šovu Big Brother v Združenem kraljestvu. Iz šova so ga izključili, ko je na spletu zaokrožil videoposnetek, na katere s pasom tepe žensko. Tate sicer trdi, da je šlo za igro vlog, v katero je ženska privolila.

Andrew Tate vodi svojo univerzo Hustler. Vanjo se vključujejo večinoma fantje in moški, ki mesečno plačajo približno 45 evrov. Obljubljeno jim je, da bodo z znanji iz npr. investiranja v kriptovalute in »dropshippingom« zaslužili veliko denarja. Poleg tega profitirajo, če na »univerzo« pripeljejo nove člane.

Z bratom Tristanom sta zaslužila milijone s »poslom«, ki sta ga tudi sama označila kot prevaro. Na spletnih straneh za komuniciranje preko kamere so manekenke zanju z lažnimi žalostnimi pripovedmi od moških pobrale ogromne vsote denarja.

Kontroverzne izjave in dejanja

V času gibanja #jaztudi (#MeToo) je prejel kritike zaradi izjav glede posilstva. Sicer je zapisal, da je spolno nadlegovanje »gnusno in neopravičljivo«. A med drugim dodal, da ženske že dolgo izmenjujejo seks za priložnosti in da morajo nositi nekaj odgovornosti, če se postavijo v položaj, da jih bodo posilili.

Ko v intervjujih govori o ženskah in svojih partnericah, uporablja zmerljivke in ostale nespoštljive izraze ter spodbuja nasilje. Do žensk je posesiven in razlaga, kako bi jih napadel, če bi ga obtožile varanja, ali kako bi uničil njihove stvari, da ne bi šle ven brez njega.

Del TikTok videa
Del TikTok videa l Vir: izrez zaslona

V enem izmed svojih videoposnetkov je izjavil, da se njegova dekleta (uporabil je slabšalni izraz) ne pogovarjajo z drugimi moškimi, da ne gredo v klub brez njega, da so doma.

Na Facebooku je naznanil propad zahodne civilizacije, ko je videl plakat, ki spodbuja dekleta, naj gredo na počitnice, namesto da bi jih spodbujal, da so ljubeče matere in zveste žene.

V videoposnetkih in intervjujih izjavlja, da so ženske lene in ne obstaja samostojna ženska, piše BBC. Ali pa »Če sem odgovoren zanjo, potem moram imeti določeno stopnjo avtoritete. /…/ Za psa ne moreš biti odgovoren, če te ne uboga

Na Twitterju je zapisal več homofobnih in rasističnih zapisov. Leta 2017 je prejel tudi kritike, ker je izjavil, da depresija ni resnična. Dve leti kasneje se je pojavil pred hišo novinarja, ki je bil kritičen do njega, piše The Guardian.

Kot tudi poroča portal, so policisti aprila po namigu ameriške ambasade pregledali vilo bratov Tate v Romuniji. V njej naj bi namreč zadrževala 21-letno Američanko. Bratov niso pridržali, a preiskava naj bi še trajala in se razširila celo na obtožbe glede trgovine z ljudmi in posilstev.

Tatova stališča so organizacije, ki pomagajo pri nasilju v družini, opisale kot skrajno mizoginijo, ki je sposobna radikalizirati moške in fante, da škodujejo zunaj spleta, poudarja The Guardian.

Zakaj je nenadoma preplavil TikTok?

pametni telefon z ikono TikToka
Vir: Solen Feyissa / Unsplash

Njegov vpliv na TikToku je ogromen, videoposnetki o njem imajo skupno več milijard ogledov. V nekaj mesecih je požel veliko pozornosti na spletu, julija je na Googlu več ljudi iskalo njegovo ime kot od Donalda Trumpa ali Kim Kardashian, izpostavlja The Guardian.

Kontroverznost njegovih izjav ni bila dovolj za viralnost, ki glede na raziskavo britanskega časopisa Observer ni naključna. Kljub blokadi omrežij so uporabniki še vedno izpostavljeni njegovim vsebinam.

Tate svojih posnetkov ne objavlja sam, ampak izrezke delijo njegovi sledilci. Veliko jih to počne prek uporabniških računov s Tatovo fotografijo in imenom. Kot ugotavlja Observer, gre za člane njegove univerze Hustler. Naročeno jim je, naj preplavijo družbena omrežja s provokativnimi izrezki videoposnetkov, ki prejmejo največ odziva uporabnikov.

Tatova viralnost kaže, da lahko »slabi« vplivneži manipulirajo TikTokov algoritem, pojasnjuje The Guardian.

Prejšnji članekAvatar spet v kinih! Trinajst let po premieri se vračamo na Pandoro
Naslednji članekKako te restavracije s hitro hrano prelisičijo, da zapraviš več?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.