Kdo so naj prostovoljci lanskega leta?

Mladinski svet Slovenije (MSS) je 26. novembra na njihovi spletni strani objavil rezultate natečaja Prostovoljec leta 2019. Slavnostna razglasitev nagrajencev bi morala potekati junija na Brdu pri Kranju, kjer bi prireditev gostil častni pokrovitelj natečaja, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Žal je organizacijo prireditve preprečil covid-19, zato so z izbranimi prejemniki nagrad posneli prispevke, ki so jih ob razglasitvi objavili na spletni strani MMS in na YouTubu kanalu MMS.

V natečaj je letos prispelo 177 prijav, od tega 128 za posameznike in 49 za projekte. Podelili so nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projektNaj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke.

Naj prostovoljski projekt 2019

Najvišje priznanje za kolektivno prostovoljsko delo je prejelo društvo Humanitarček za #projektVida. Ta odmeven projekt si preko socialnih omrežij izredno uspešno prizadeva za osveščanje o stiskah  starostnikov. V projektu sodeluje več kot 700 prostovoljcev.

Prostovoljec leta: Naj prostovoljski projekt 2019 - #projektVida

Naj mladinski projekt 2019

To nagrado je prejelo Društvo informacijski center Legebitra za projekt Živa knjižnica – Ne sodi knjiga po platnicah! Projekt je prispevek k osveščanju o človekovih pravicah, predsodkih in stereotipih: prostovoljci, ki utelesijo žrtve predsodkov, predstavljajo »knjige«, ki si jih izposojajo »bralci«.

Prostovoljec leta: Naj mladinski projekt 2019 - Živa knjižnica - ne sodi knjige po platnicah!

Posebno priznanje za projekt

… je prejelo Športno društvo Šentviška gora za organizacijo festivala Gora rocka 2019. V okviru izredno obiskanega festivala so zbirali sredstva za različne projekte in organizacije.

Prostovoljec leta: Festival Gora rocka 2019, prejemnik posebnega priznanja

Najmlajša naj prostovoljca 2019

V starostni skupini do 19 let je naj prostovoljec postal Kristjan Veber na pobudo Celjskega mladinskega centra. Kristjan je v lokalnem okolju organiziral številne humanitarne dogodke. K svojim projektom je pritegnil še več kot 100 drugih mladih prostovoljcev.

Najmlajša naj prostovoljka pa je postala Nives Žlof Androjna na predlog Slovenske filantropije. Nives je aktivno prostovoljna na veliko področjih: začela je z nudenjem učne ponoči otrokom priseljencev, ukvarja se s fotografijo, videom in gledališčem, prav tako pa sodeluje pri organizaciji številnih dogodkov in osveščanju o okoljskih spremembah.

Naj prostovoljca od 20-29 let

V tej starostni skupini je naj prostovoljec postal Miha Ivanetič na pobudo Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. V letu 2019 je Miha 900 prostovoljskih ur prebil v skavtski aktivnosti kot vodja mnogih skavtskih skupin.

Naj prostovoljka v tej starostni skupini pa je postala Blažka Tana Logar na predlog Javnega zavoda Mladi zmaji.  Blažka je vpeta številne mladinske aktivnosti v okviru različnih institucij in lokalnih okolij.

Naj prostovoljca 30+

Naj prostovoljec v tej starostni skupini je postal Zvonko Polanič na predlog Mladinskega centra Prlekije, kjer deluje kot organizator prostovoljstva. Zelo aktiven je tudi kot član gasilskega društva, s svojimi inovativnimi idejami pa uspešno spodbuja mladinsko prostovoljstvo in medgeneracijsko sodelovanje.

V starostni skupini 30 ali več let je bila za naj prostovoljko izbrana Stanislava Žagar na pobudo Združenja gluhoslepih Slovenije Dlan. Dolgoletna prostovoljka je v letu 2019 opravila 755 ur prostovoljnega dela na mnogih področjih usposabljanja in rehabilitacije gluhoslepih.

Posebno priznanje

… je za svoje prostovoljsko delo prejela Anka Kolenc na predlog Zavoda za razvoj zavesti – Družinskega gledališča Kolenc. V preteklosti že večkrat nagrajena prostovoljka od leta 1977 aktivno deluje v več lokalnih organizacijah ter na področju kulture, umetnosti, etnologije ter naravoslovja.

Naj mladinska voditeljica 2019

… je postala Mirjam Tolar na predlog Združenja katoliških skavtov in skavtinj. V letu 2019 je opravila 800 ur prostovoljskega dela pri skavtih, kjer deluje kot vodja lokalne enote, pripravljalka državnih izobraževanj ter vodja partnerskega projekta s Karitas. Sodelovala je tudi v občinskem svetu za mladinsko dejavnost.

VIRMladinski svet Slovenije
Prejšnji članek5 idej za izvirna praznična darila na daljavo
Naslednji članekPraznični bucketlist: 10 stvari, ki jih moraš še letos storiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.