Kitajci uporabili prepovedano orožje z mikrovalovi in skuhali nasprotnike

V spopadu indijskih in kitajskih enot letos naj bi kitajske enote uporabile »prepovedano« orožje, ki še ni odobreno. Spopad pod vrhovi Himalaje naj bi se končal z žrtvami na obeh straneh. Spopad je zdaj pod drobnogledom javnosti, saj naj bi bila to prva uporaba takega orožja v javnosti.

Dvoboji vse od leta 1962

Mikrovalovi segrevajo molekule vode podobno kot to počne mikrovalovna pečica. Cilja predvsem na vodne molekule tik pod kožo in tako povzroča enormne bolečine. Prizadene pa vse tarče, ki so oddaljene manj kot kilometer.

Na meji Indije in Kitajske se že skoraj pol stoletja odvijajo dvoboji za obvladovanje ozemlja. Zaradi precej starega sporazuma so prepovedana strelna orožja (večinoma zaradi možnosti plazov), a vseeno naj bi se tisti dan slišali opozorilni streli. Ker so bile indijske enote previsoko, naj bi Kitajci uporabili orožje z mikrovalovi. Ali je bilo to orožje Poly WB-1, ki ga je Kitajska predstavila že leta 2014, se ne ve.

Obdukcije mrtvih vojakov indijske strani sicer kažejo znake utopitve, ker naj bi iz višine padli v vodo. Padli pa naj bi zaradi vrtoglavice in glavobola, pravijo v indijskem taboru. Po drugi strani so Kitajci poročali o žrtvah, a dejanske številke niso podali. V dvoboju naj bi sodelovalo okoli devetsto vojakov na obeh straneh, zagotovo pa je umrlo vsaj dvajset (indijskih) vojakov.

Področje dvoboja indijskih in kitajskih vojakov
Področje dvoboja indijskih in kitajskih vojakov.

Trudijo se za zmanjševanje napetosti

Obe strani se po avgustovskem soočenju pogovarjata o zmanjšanju napetosti. Že zdaj so temperature dosegle dvajset stopinj pod ničlo in od vojakov zahtevajo izjemno pripravljenost, ki pa pada na pleča življenj njih samih.

Kitajska naj bi se umaknila z bojišča in se premaknila drugam, hkrati pa podrla tabore pri jezeru Pangong Tso. Indija bo storila enako, obe strani pa bodo prekinile tudi patruljiranje v okolici jezera.

Dvoboj je eden izmed največjih po letu 1962, ko sta se Indija in Kitajska borili za pridobitev tega ozemlja. Dvoboji tako še trajajo in dobivajo nove razsežnosti

Urednik portala Student.si

VIRdailymail.com
Prejšnji članekPraznični bucketlist: 10 stvari, ki jih moraš še letos storiti
Naslednji članekHuawei si prizadeva za povezan in inteligentni svet

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.