Kje so vlaki najbolj točni? Slovenija razočarala

Največ zamud z vlaki je v Sloveniji
Največ zamud z vlaki je v Sloveniji Foto: Anze Furlan / psgtproductions iz iStock

Portal Zugfinder, ki spremlja in objavlja položaje vlakov, je pripravil analizo točnosti vlakov v Evropi. Kot pišejo, na zamude vlakov vpliva več dejavnikov, kot so slaba infrastruktura, stavke, vremenske razmere in gradbena dela.

Največ zamud evropskih vlakov je bilo v juliju, najmanj pa januarja. V celotnem letu so imeli vlaki v Evropi povprečno 81-odstotno stopnjo točnosti.

Najbolj točni vlaki so v Švici

Ponovno je prvo mesto zasedla Švica s kar 97,9 odstotka vlakov na dolge razdalje, ki so bili pravočasni. So pa bili vlaki v Belgiji aprila in maja točnejši od vlakov v Švici. Leto prej je ni v nobenem mesecu premagala nobena država.

Spet se je slabo odrezala Nemčija. Kot ugotavljajo, je leta 2023 le 64,3 odstotka vlakov nemških železnic Deutsche Bahn na cilj prišlo pravočasno (pri tem upoštevajo do šest minut zamude), kar je slabše kot leto prej (v letu 2022 je bila na zadnjem mestu s 65,2 odstotka).

vlak nemških železnic
Najbolj točni vlaki so v Švici Foto: Daniel Abadia on Unsplash

Najmanj točna je Slovenija

Še za Nemčijo pa je bila lani Slovenija, med analiziranimi državami se je znašla na dnu lestvice. Točnost je znašala 56,1 odstotka (leta 2022 pa kar 70 odstotkov).

Slovenija je imela najslabše odstotke med aprilom in julijem, tako da jih ni pripisati poletni ujmi. Najmanj točen mesec je bil april, ko je le 44 odstotkov vlakov prispelo pravočasno. Po analizi portala Zugfinder so zamude najverjetneje tudi posledica povečanega nadzora meje s Hrvaško, pišejo na strani Deutsche Bahn.

V Sloveniji sicer raste število potnikov, ki izbira vlak. V letu 2023 so prepeljali več kot 15 milijonov potnikov, pišejo Slovenske železnice.

prazna železniška postaja
Foto: Charles Forerunner on Unsplash

Lestvica točnosti vlakov

DRŽAVA TOČNOST V ODSTOTKIH
Švica 98
Luksemburg 93
Nizozemska 93
Belgija 93
Danska 90
Francija 87
Avstrija 82
Češka 76
Madžarska 74
Italija 67
Nemčija 64
Slovenija 56
VIRDeutsche Bahn
Prejšnji članekNajlepše knjižnice na svetu
Naslednji članekPomen paliativne oskrbe v družbi: Zakaj in kako

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.