Koliko napitnine moraš pustiti v Sloveniji in drugih državah?

Close-up Of Bill With Euro Note On Wooden Table
Foto: AndreyPopov iz iStock

Se med čakanjem na račun v restavraciji pogosto sprašuješ, koliko napitnine naj bi pustil? Še težje je, ko si na potovanju v državi s tujo valuto in drugačnim življenjskim standardom ter navadami. Medtem ko so v Združenih državah Amerike natakarji pogosto plačani od napitnin, bi podobna napitnina v nekaterih azijskih državah, kot so Japonska, Kitajska in Južna Koreja, veljala za žalitev. Vse je seveda odvisno tudi od storitve: od strežbe v restavraciji do pomoči hotelskega osebja in prevoza taksistov, napitnine niso enake. Spodaj si preberi, koliko napitnine naj bi pustil v posameznih državah po svetu.

3Napitnine v restavracijah

a bottle of rose wine being served in a restaurant.

Med okušanjem lokalne kulinarike je pomembno, da razumeš njihov bonton – sem sodijo tudi primerne napitnine. Pri tem ne velja, da je več vedno bolje. Japonska, Kitajska in Južna Koreja višji standard dela že vključi v plače zaposlenih, zato tam napitnine lahko veljajo celo za žalitev restavracije. Po drugi strani so natakarji v Združenih državah večinoma odvisni od napitnin, ki jih dobijo. Zato je to tudi edina država na svetu, kjer pričakovana napitnina znaša kar 20 odstotkov cene obroka. V nekaterih državah restavracije strežbo tudi ločeno zaračunajo – gre za neke vrste obvezno napitnino. V Indiji pa so zaračunavanje strežbe izrecno prepovedali.

V Sloveniji lahko zadovoljstvo s postrežbo izraziš z napitnino v višini 10 do 15 odstotkov vrednosti obroka.

2Napitnine v nastanitvah

Guest service staff pulling a serving tray
Foto: cottonbro studio iz Pexels

Zaposleni v hotelih, apartmajih in drugih nastanitvah lahko močno vplivajo na tvoje počutje med potovanjem. Kakšno napitnino si zaslužijo za svoje delo? V 37 državah je priporočljivo pustiti kak evro ali dva napitnine. V Združenih državah Amerike, kjer do 39 odstotkov prihodkov zaposlenih izvira iz napitnin, je znesek nekoliko višji in znaša do 5 evrov. V Argentini, na Tajskem in Šrilanki se bodo razveselili napitnine v vrednosti 50 centov. V 32 državah, med katerimi je tudi Japonska, pa napitnine niso pričakovane ter bi lahko povzročile celo zmedo ali užaljenost.

V Sloveniji je primerna višina napitnine precej nizka, saj znaša okoli enega evra.

1Napitnine v transportu

Calm man standing near taxi
Foto: Tim Samuel iz Pexels

Taksisti te včasih rešijo iz še tako odročnih krajev ali prepolnih mestnih središč. Po koncu vožnje ti uslugo seveda ustrezno zaračunajo. Pa je dovolj plačati točen znesek? V 88 državah je odgovor: da. V Združenih državah Amerike je primerna 15-odstotna napitnina. V 42 državah po svetu je primerno znesku na računu dodati še okoli 10 odstotkov oziroma zaokrožiti račun nekoliko bolj na »okroglo«. Zaokroževanje je značilno predvsem za Indijo, Švedsko in Maroko.

V tej kategoriji ima Slovenija nekoliko drugačna »pravila« kot v prejšnjih dveh: taksisti namreč ne pričakujejo napitnine.

VIRVisual Capitalist
Prejšnji članekZanimiva dejstva o prvem prijavnem roku 2023
Naslednji članekNavada, ki ti lahko korenito spremeni življenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.