Komentar: Ne rasizem, našo državo razdira nacionalizem

Minil je več kot en mesec od umora Georga Floyda, ki je po svetu sprožil proteste proti policijskemu nasilju in neenakosti. Medtem ko so v vseh velesilah sveta potekali protesti proti rasizmu, smo se tega v Sloveniji lotili na malo manjši način. Preko družbenih omrežjih in v malem številu pred ameriško ambasado. Roko na srce, ni trajalo dolgo, da smo to po večini že skoraj pozabili. Žal. Kaj pa tista druga težava, ki ji naše območje ne more nikakor ubežati? Sovraštvo do tistih na -ić. Nacionalizem, če smem to sovraštvo dati pod eno besedo.

Nacionalízem -zma m (ī)

prepričanje o večvrednosti lastnega naroda in prizadevanje za uveljavitev njegovih koristi ne glede na pravice drugih narodov: obsojati, zavračati nacionalizem; brezobzirni, napadalni nacionalizem; nacionalizem in šovinizem / ideolog nemškega nacionalizma.

Čeprav je vse prisoten, se nacionalizem na plano prerine v času prepira. Takrat lahko preberemo in slišimo kar precej sočnih o določeni osebi. Očitno je tvoje poreklo nekaj, na kar lahko vplivaš in si za to celo kriv. Ne samo to, kriv si, kje si se rodil in zakaj oklicuješ Slovenijo za domovino, če pa si »kao« iz Bosne. Pa saj je brezveze komentirati, mar ne, ampak bomo vseeno, ker smo slovenskega naroda sinovi. Prijazni, veseli, ljubeči in ponosni, razen če se nekdo ne strinja z nami in če se piše na ić.

»Koga mot, da smo prestolnca. To je bolnca, vzemte vlado, parlament, postavmo kip od Voranca.«

Zlatan Čordić – Zlatko je SLOVENSKI raper, ki prihaja s Fužin. To je mali zaselek v Ljubljani, med Štepanjskim naseljem in Poljem. Fužine so znane predvsem po tem, ker tam živijo ljudje iz vseh možnih koncev. Tu (in v podobnih krajih v Sloveniji) se lahko slovenski otrok nauči ogromno in to od vsake osebe. S predniki iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Kosova ali pa celo Slovenije. Fužine so dale ene najboljših SLOVENSKIH nogometašev (Handanović), košarkarjev (Nesterović), avtorjev (Vojnović) in glasbenikov (Čordić). Noro kaj, vsi Slovenci, pa vsi z ićem na koncu.

Nazaj k Zlatkotu. Zadnje dni polni naslovnice, spletne strani in vse mogoče članke. Bori se za boljšo Slovenijo in namesto podpore, ki jo dobivajo mnogi z isto željo, dobi žaljivke. Spodaj je nabranih nekaj res sočnih:

Zlatan čordić je bol podoben srbskemu teroristu kot reparju!

 

Tipično za čipčaparja, pol pa zbeži kot kaka usrana reva.

 

Zlatko, Zlatko ime pove ,da si podplatko, da imaš bolj tanko vatko in da Slovencem rad sadil bi solatko. Ampak Zlatko, Zlatko. Primi se za svojo bradko in ne trobezljaj tak sladko, rajši primi za lopatko.

 

Beogradska čaršija.

 

zdaj pa imamo čefursko ljubljano…ropotalo, ki nima niti za burek…

 

Ljubljana je povsem počefurjena. Slovence prezirajo, zaničujejo … In tej gnidi, Zlatkotu, MI VSI plačujemo za to, da nam razlaga kakšni hlapci smo.

 

zelo nisko smo prišli da jugoviči diktirajo proslavo kjer se pojavi ić vzame vse hudič.

 

Tako, dobil si tisti žmoht žaljivk in čeprav jih še veliko več, ne bomo pretiravali. Za temi žaljivkami ne stojimo in jih obsojamo. In kako na družbenem omrežju napasti protestnika z megafonom, ki poziva odgovorne za krizo v Sloveniji? Preprosto, slediti moraš trem korakom. Izberi si državo bivše Jugoslavije, ki pa ne sme biti Slovenija. Izberi se besedo o narodih in območjih ter jo spremeni v glagol (primer: podKolpar, jugović,..). Delaj veliko napak v slovnici. Dodaten plus je, da dodaš kanček drugih gibanj (homofobija, rasizem …).

Slika s petkovih protestov (vir: Dnevnik.si)
Slika s petkovih protestov. (vir: Dnevnik.si)

Splošni udar na kulturnike, brez katerih ni Slovenije

Ali se strinjam z vsem, kar je storil na proslavi? Ne. Ampak to še ne pomeni, da si mnogi ljudje ne delijo istega mnenja z njim. Težava je le ta, ali bodo pustili svoji narodni pripadnosti, da se strinja z Zlatanom. Pri kom ja, pri drugem pa ne. Vsekakor ne bo dobil toliko podpore, kot jo je dobil igralec Primož Ekart s svojo objavo na Facebooku.

Ali imata Zlatko in Primož kaj skupnega? Da, oba sta kulturnika. In tako sta na udaru tistih, ki mislijo, da so kulturniki manj vredni, ker pač ne filajo polic ali mečejo peska z lopato. Potem je še to, da sta proti načinu, s katerim trenutna vlada vlada v Sloveniji. In v Zlatkovem primeru se piše še Čordić. Ampak Primož Ekart bo še vedno imel publiko pri svojih predstavah, ker živeti brez kulture pač ne gre. Koliko ljudi, ki mu nasprotuje, se je smejalo seriji TV Dober dan? Več kot jih je bilo na proslavi.

Vprašanji: Ali je Zlatko večji Slovenec, kot je bil Andrej Bajuk? In če so tisti pred letom 1991 rojeni v Jugoslaviji, ali so sploh Slovenci?

Vprašanji sta vsekakor butasti in (malce) primitivni, tako kot je primitivno žaljenje ljudi. Pa naj bo to žaljenje na podlagi barve kože, kraja rojstva, priimka, verske pripadnosti ali levi in desni opredelitvi. Za vse tiste, ki še vedno mislite, da Zlatko ni Slovenec, vas spodaj čakajo njegove pesmi, v katerih ljubi svojo domovino.

Zlatko – Ljubljana 
Zlatko – Domovini ft. Nuška Drašček
Zlatko – Srce Sloveniji
Zlatko – Čaka vas uspeh
Zlatko – Žive naj vsi narodi

Za zaključek pa obžalovanje, da cela Slovenija ni taka, kot so Fužine in njej podobni kraji po Sloveniji. Tako bi si lahko veliko ljudi razširilo obzorja in bi preprosto imeli radi vse ljudi, vse kulture, več pogledov, ne pa samo določene. Škoda.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekV četrtem protikoronskem zakonu tudi ukrep za študente
Naslednji članekPravilen ogled Marvelovih filmov
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.