Konec brezplačnih parkirišč za študente v Mariboru?

Maribor, Slovenia - August 09, 2019: Street view in historical center of Maribor, Lower Styria, Slovenia
Foto: kateafter iz iStock

Mariborski študenti imajo dovolj! Študentska organizacija Univerze v Mariboru ali po domače ŠOUM je na občino Maribor in njenega župana Sašo Arsenoviča naslovila poziv o ohranitvi brezplačnih parkirnih mest na območju fakultet v okolici študentskega naselja Gosposvetska.

ŠOUM s pozivom občini Maribor in županu Arsenoviču

»Razumemo, da so parkirišča omejen vir in da je potrebno najti ustrezno rešitev za njihovo uporabo, kljub temu pa bi želeli predlagati premislek o možnosti, da se tudi v prihodnje parkirišča v bližini kampusa ohranijo brezplačna. Študentski čas je za marsikaterega študenta obdobje finančnih izzivov in plačevanje parkirnine jim lahko predstavlja dodatno finančno obremenitev,« je situacijo v pozivu opisal David Bohar, predsednik ŠOUM.

scene of businessmen, parks his armchair and pay the parking
Foto: piovesempre iz iStock

Gre za sporočilo občine, da bo z novim letom uvedla plačljivo parkirno cono na Koroški cesti, kar bi študentom predstavljalo veliko breme. V javni objavi so sporočili spremembo parkirnega režima na Koroški cesti. Širila se bo bela cona, ki je v Mariboru plačljiva – in vse bolj razširjena.

»Mestna občina Maribor v začetku prihodnjega leta širi območja plačljivih parkirnih površin (t. i. bele cone),« so zapisali. Na Koroški cesti, kjer so sami dodali, da gre za območje študentskega kampusa, bo cena parkiranja z 8. januarjem 0,60 €/h. Poleg tega se bo bela cona razširila tudi na Lavričevo in Kamniško ulico.

»Stanovalcem na lokacijah širitve bele cone svetujemo, da čim prej pridobijo dovolilnico za parkiranje,« opozarjajo pri MOM in dodajajo, da naj bi se »spremembe izvajale predvsem zaradi trajnostnega upravljanja mirujočega prometa in boljših pogojev za stanovalce v centru mesta. »Na lokacijah bodo na voljo tudi novi parkomati, uporabnike pa pozivamo, da zaradi lažje in enostavnejše uporabe koristijo mobilno aplikacijo za plačevanje parkiranja EasyPark,« še dodajajo.

Pozivajo, da se najde skupna rešitev

»Menimo, da brezplačna parkirišča spodbujajo dostopnost do izobraževanja, saj študentom omogočajo lažji in cenejši dostop do kampusa, predvsem tistim, ki se dnevno vozijo v Maribor iz drugih krajev. Verjamemo, da sodelovanje med vsemi akterji in študentsko populacijo lahko pripelje do ustreznih rešitev,« je še dodal.

V povezavi s parkirnimi mesti so pri občini navedli, da bodo na voljo sicer ugodne dovolilnice, vendar je za pridobitev teh potrebno stalno prebivališče v Mariboru – česar pa študentje, ki se vozijo v Maribor in tisti, ki prebivajo v Študentskih domovih seveda nimajo.

V okolici so sicer na voljo tudi parkirna mesta pri UŠČ Leona Štuklja, vendar so že zelo zasedena. ŠOUM se tako obrača na MOM, župana ter predstavnike Univerze v Mariboru, rektorja ter dekane vseh fakultet, da najdejo skupno rešitev.

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTo je najslabša “aktivnost” za naše srce, pravijo študije
Naslednji članekUmrl zvezdnik serije Brooklyn Nine-Nine

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.