Konec epidemije še ne pomeni konca koronavirusa

S prvim junijem je v veljavo stopil preklic epidemije koronavirusa, ki ga je vlada sprejela na večerni dopisni seji 14. maja. S preklicem epidemije je bila odpravljena predvidena karantena ob prehodu meje z nekaj izjemami. Kljub temu pa to ne pomeni, da nevarnost širjenja virusa več ne obstaja.

Nič več protikoronskega paketa

Slovenija je imela na sredini maja eno najboljših epidemioloških slik v Evropi, kar naj bi bil razlog za preklic splošne epidemije. S formalnim preklicem se interventni korona zakon skupaj z državnimi pomočmi ni podaljšal, kar pomeni, da država več ne izplačuje temeljnega mesečnega prihodka samozaposlenim, delodajalcem pa več ne subvencionira začasnega čakanja na delo in prispevkov.

Prihaja gospodarska kriza

Prve dejanske posledice koronakrize se bodo pokazale na gospodarski ravni, kasneje tudi na socialni. Na zavodu za zaposlovanje je trenutno prijavljenih okoli 90 tisoč ljudi. Število brezposelnih v Sloveniji se je v času epidemije povečalo za 13, 9 odstotka. Predsednik vlade opozarja na recesijo, morda tudi depresijo.

Nove okužbe

Po 814 testih na okužbo z novim koronavirusom je bila v ponedeljek potrjena ena nova okužba. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi šest bolnikov. Novih smrtnih primerov zaradi virusa ni bilo. V Sloveniji je bilo tako skupno potrjenih 1486 primerov okužb z novim koronavirusom. Do zdaj je zaradi covida-19 umrlo 109 bolnikov.

Zaščitni ukrepi

V veljavi še vedno ostajajo nekateri zaščitni ukrepi kot je omejevanje medsebojnih stikov. Priporočeno je tudi gibanje po javnem prostoru z doslednim upoštevanjem zadostne telesne razdalje med ljudmi. Od začetka junija so dovoljene javne prireditve do 200 oseb, kar pomeni veliko olajšanje za gledališča in kinematografe.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekNajboljši animirani filmi vseh časov
Naslednji članek4 ključni nasveti, če letos načrtujete poroko

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.