Najboljši animirani filmi vseh časov

Smartphone blank screen with popcorn, film strip, clapperboard and drink on yellow background. oncept of online movie viewing. 3D rendering, 3D illustration
Foto: Andrii Sedykh iz iStock

Katere so najboljše risanke (animirani filmi) vseh časov? Čeprav poznamo več stilov ustvarjanja animacij, je najbolj znana prav risanka, saj je bil to prvi način ustvarjanja vsebin za otroke. Najbolj pomembno pa je to, da niso samo za otroke. Lahko so veliko boljše od marsikaterega filma, ki ga poznamo. Zato smo pogledali najboljše animirane filme ali risanke vseh časov.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast)

Risanka, ki je kot ostale (Mala morska deklica, Levji kralj, Aladin) del Disneyeve renesanse v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Bila je prva risanka in ena izmed dveh, ki je bila nomirana za najboljši film na Oskarjih. Po zgodbi Jeanne-Marie Leprince de Beaumont z istim naslovom, je Disney ustvaril risanko, ki je brezčasna.

Sneguljčica in sedem palčkov (Snow White and Seven Dwarfs)

Prva risanka, ki je imela filmsko dolžino. Eden izmed prvih izdelkov studia Disney in na podlagi Sneguljčice so sledili tudi drugi animirani filmi. Na mnogih seznamih se uvršča na prvo mesto najboljših risank vseh časov. Vsekakor spada na najvišja mesta. Če pa že ni najboljša risanka, je vseeno risanka, ki so ji vse druge risanke hvaležne, da sploh obstajajo.

Valček z Baširjem (Waltz with Bashir)

Izraelska animacija o spominih režiserja Arija Folmana v času Libanonske vojne leta 1982. Skupaj s filmom $9,99 je bil prvi izraelski animirani film po letu 1962. Filma ne gre prehvaliti, saj je vse v njem narejeno do perfektnosti in resničnosti. Bil je nominiran za vse največje nagrade in bil tudi finančno uspešen.

WALL-E

Pixar ne zgreši. To je spet potrdil z risanko WALL-E. Osamljen robotek čisti zapuščeno in onesnaženo Zemljo. Ko spozna robotko po imenu EVE, se zaljubi in ji sledi v vesolje. Preprosta zgodba o zaljubljenosti je prikazala okoljevarstvene težave našega planeta in to približala tudi otrokom. Preko risanke je režiser Andrew Stanton kritiziral glavne krivce za uničevanje našega planeta. Če se odmaknemo od zgodbe in tematike, je WALL-E čudovit izdelek s čudovito animacijo in sporočilom.

Svet igrač (Toy Story)

Pionir računalniške animacije leta 1995 je sprožil novo ero ustvarjanja risank. 3D animacija je požela velik uspeh in od takrat naprej se le še nadgrajuje. Lahko bi se končalo drugače, a zaradi krasne zgodbe in fantastičnih likov temu ni tako. Sledila so še tri nadaljevanja, ki so bila vsa na enakem (če ne še boljšem) nivoju kakovosti.

V višave (Up)

Starejši gospod s pomočjo tisočih balonov s svojo hišo odpotuje v Južno Ameriko in tako izpolni sanje, ki jih je imel s preminulo ženo. Takoj po izidu v Cannesu so film razglasili za enega najboljših vseh časov. To se je le potrdilo na nagradah Oskar, ko je postal šele drugi animirani film, ki je bil na Oskarjih nominiran za najboljši film in najboljšo risanko. Nabita s čustvi je V višave definitivno na »gori Rushmore« risank.

Tvoje ime (Your Name)

Japonski anime režiserja Makota Shinkaia je zgodba fanta in punce, ki se znajdeta v nasprotnih telesih. Napreden stil animacije, zapletena zgodba, glasbena podlaga in čustvena nota. Bil je neverjeten finačni uspeh na Japonskem in kritiki ga niso uspeli prehvaliti. Če bi si nekdo želel ogledati anime, mu lahko priporočiš prav tega.

Ratatouille

Osmi film studia Pixar je leta 2007 prikazal zgodbico podgane po imenu Remy, ki si najbolj na svetu želi kuhati. Animacija, scenarij, glasba, sporočilo in sama čustvena nota so na najvišjem nivoju. Leta 2016 je bil Ratatouille uvrščen na seznam najbolj vplivnih filmov 21. stoletja in to je edinstvena pohvala za čudovito risanko.

Princesa Mononoke (Princess Mononoke)

Postavljena v pozno obdobje Muromači, zgodba sledi Yojiju, razpetemu med bogovi gozda in ljudmi, ki izrabljajo njihove darove. Film je podrl rekorde gledanosti na Japonskem in postavil na ogled studio Ghibli in fenomenalnega režiserja Hayao Miyazakija. Večino prizorov je narisanih z roko, a je vseeno približno desetina filma računalniško obdelana.

Neverjetni (The Incredibles)

Kot že nekajkrat prej je v ozadju spet studio Pixar, ki nam je super junake še približal. Neverjetna animacija in čudovita zgodba in sporočilo so leta 2004 presenetili vse. Skozi leta je samo nabiral oboževalce in to se je poznalo leta 2018, ko je na velika platna prišel drugi del. Ta sicer ni bil tako dober, a je vseeno pokazal, kakšen vpliv je imel prvi del. Je najboljši animirani film studia Pixar.

Spider-Man: Novi svet (SpiderMan: Into the SpiderVerse)

Na seznamu ni zato, ker je pač film o super junakih. Na seznamu je zato, ker je prebudil žanr risanke in ga nostalgično premaknil v današnji čas. Po dolgem času je bila to spet animacija, ustvarjena s pomočjo roke in svinčnika. Prekrasen izgled in zgodba, ki sta pokazala, da so risanke lahko življenjsko delo ustvarjalcev. Po mnogih letih je bil to film, ki ni bil ustvarjen v studiu Pixar/Disney in je dobil vse večje nagrade.

Čudežno potovanje (Spirited Away)

Studio Ghibli in Hayao Miyazaki sta spet udarila! Zgodba punce Chihiro med selitvijo v drug kraj s svojimi starši vstopi v duševni svet Kamijev. Ko se njena starša zaradi napake spremenita v prašiča, mora Chihiro najti pot iz tega sveta in rešiti starše. Eden najboljših animiranih filmov vseh časov in eden najboljših filmov nasploh. Gromozanski finančni uspeh po svetu je svetu dokončno prikazal vso moč japonskega animeja. Top 5 filmov tega stoletja in to lahko rečemo brez kančka dvoma.

Levji kralj (Lion King)

Ena najbolj znanih risank vseh časov, ki ima poleg pomena v animaciji velik vpliv tudi v kulturi in zgodovini. Ena najboljših glasbenih podlag vseh časov ob pomoči Eltona Johna in Hansa Zimmerja. Eden najboljših zlobnežev v filmih in enega najboljših očetov v filmih. Čeprav se že dolgo pojavljajo govorice o kopiranju Kimbe, je to le manjši minus. Vsekakor pa je bil s strani Disneya ustvarjen fantastičen film, ki bo verjetno za vse večne čase na prestolu animiranih filmov.

Vredni omembe (več kot le vredni)

  • Aladdin
  • Mirai
  • Kokoške na begu (Chicken Run)
  • Mrtva nevesta (Princess Bride)
  • Coraline
  • Shrek
  • Gospodič Lisjak (Fantastic Mr. Fox)
  • Čarovnik Howl in gibljivi grad (Howl’s Moving Castle)

V komentar zapiši tisti animirani film za katerega se ti zdi, da bi moral biti na seznamu!

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIntervju s Saro Povše: Koronavirus kriza v Indiji in bitka za preživetje brezdomne družine
Naslednji članekKonec epidemije še ne pomeni konca koronavirusa

Urednik portala Student.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.