Koper ima novo avtobusno postajo

Avtobusna postaja Koper
Foto: Jakob Bužan on MOK

Po več kot 40 letih je Koper v torek otvoril novo avtobusno postajo. Uredili so 14 pokritih peronov, sanitarije, čakalnico za potnike. Celotna naložba je vredna 2,3 milijona evrov. Kakšna je nova avtobusna postaja v Kopru izveš v nadaljevanju prispevka.

Koper ponosen na novo avtobusno postajo

Avtobusno postajo so začeli graditi lani poleti. Ponuja 14 avtobusnih peronov, pritlični objekt z gostinsko ponudbo in blagajno za nakup vstopnic ter inovativne samočistilne javne sanitarije, kot prve v Sloveniji.

»Končno lahko rečemo, da smo ponosni na avtobusno postajo, na katero še včeraj nismo mogli biti. Vesel sem, da smo uredili tudi ta del, in še kakšno novo vstopno točko bo treba tudi urediti,« je povedal v torek Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper.

»Postaja je moderno tehnično opremljena, zgrajena po najvišjih standardih, digitalizirana, tako da mi se zelo veselimo, da čim prej to zadevo tudi spravimo v življenje,« je povedal David Perko, komercialni direktor skupine Arriva.

Postaja je elipsaste oblike

Poseben izziv za arhitekte je bila majhna parcela. Postaja je elipsaste oblike. »Dve elipsi in najboljša možnost izvedbe tako peš kot tudi avtomobilskega, avtobusnega prometa,« je povedala arhitektka Vanda Žunić.

Nekateri so skeptični do funkcionalnosti in oblike postaje, saj naj ta čakajočih ne bi dobro ščitila pred sunki burje in dežjem. Občina očitke zavrača in pravi, da so zunanje klopi opremili s stekleno zaščito, ki bo potnike varovala pred vetrom. »Zunanjo podobo avtobusne postaje je narekovala želja po enostavnosti in funkcionalnosti,« dodajajo v občini.

Na modernem območju je še dolgotrajana železniška postaja

Na tem območju je tudi dotrajana železniška postaja. Občina in tudi potniki si želijo celostne obnove tega območja. »Objekt je v lasti Slovenskih železnic, mi smo jih nekajkrat že kontaktirali, nekaj projektov je baje pripravljenih. Železnice čakajo na finance in na čas, da lahko to izpeljejo, upam, da se bo to zgodilo čim prej. Naj bo to spodbuda, da se zgodi,« je povedal Bržan.

Pod okriljem naložbe je občina uredila še postajo za mestna kolesa in urbano opremo ter parkirišče s tremi mesti za kratkotrajno parkiranje avtobusov in deset postajališč za taksi vozila. Po besedah koprskega župana bodo v prihodnje na tem območju potnikom ponudili tudi možnost kombiniranja različnih prevoznih sredstev. »Avtobusa in vlaka, javnega potniškega prometa in mestnih koles, središče mesta pa želimo približati tudi z brezplačnimi vožnjami z električnimi vozili,« napoveduje.

Prejšnji članekSatelitski internet Starlink v Sloveniji: Komu je namenjen in ali se izplača?
Naslednji članekMladi Slovenec z zlato medaljo na mednarodni računalniški olimpijadi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.