Satelitski internet Starlink v Sloveniji: Komu je namenjen in ali se izplača?

Starlink v Sloveniji, vse informacije o Muskovem internetu
Starlink v Sloveniji, vse informacije o Muskovem internetu Foto: on starlink

V Sloveniji je od maja letos na voljo tudi satelitski internet Starlink podjetja SpaceX, katerega lastnik je Elon Musk. Slovenija spada v 32 držav, ki so na novo dobile možnost priklopa satelitskega interneta. Koliko stane Starlink v Sloveniji? Kaj ponuja Starlink in kaj sploh je? Odgovore na ta vprašanja izveš v prispevku, kjer ugotoviš tudi, če je Starlink zate.

Muskov internet že v Sloveniji, cena Starlinka pa…

Za uporabo Starlink satelitskega interneta potrebujemo dvoje. Starlink satelitsko in komunikacijsko opremo ter naročnino na Starlink storitev. Oprema se plača v enkratnem znesku in znaša 644 evrov. Poštnina v Slovenijo stane še dodatnih 84 €. Mesečna naročnina na klasično Starlink storitev pa je 99 €. Starlink omogoča internetno hitrost do 150 Mb/s in relativno nizko latenco od 20 do 40 ms. To pomeni, da se zakasnitveni čas trenutno giblje med 20 in 40 milisekundami.

Elon Musk si je Starlink zamislil kot globalni internet, ki naj bi pomagal tudi predelom sveta, kjer je zemeljska infrastruktura manj razvita. Po svetu namreč kljub prepričanju obstaja veliko delov, kjer nimajo dostopnega interneta. Satelitski internet bi zahteve po izgradnji infrastrukture zaobšel in internet bi bil dostopen tudi na manj razvitih območjih.

Kljub načrtu je Starlink najbolj dostopen v že razvitih državah, kot so ZDA in večji del Evrope. V Evropi ga nima le manjši del Balkana (Srbija, BiH, Albanija, Črna gora in Kosovo) ter Norveška, Finska, Islandija in Švedska. Medtem Starlinka ni v Afriki, v Južni Ameriki ga imata za zdaj le Čile in Brazilija. Kljub temu pri podjetju obljubljajo, da bo satelitski internet v naslednjih dveh letih dostopen skoraj celotnemu svetu.

Futuristic Conceptual Photo. Startup Concept. Rocket Take-off  and Released from Digital Tablet to Space. Mission to Moon. Symbol of Success
Foto: BlackSalmon iz iStock

Za koga? Kaj so + in – Starlinka v Sloveniji?

V osnovi je satelitski internet namenjen uporabnikom, ki nimajo dostopa do stacionarnega interneta, in tistim, ki imajo dostop, a je internet zelo počasen. Tako bo v Sloveniji prav prišel na bolj ruralnih območjih ali različnih kočah, kjer svoj prosti čas preživljajo ljudje, željni oddiha. To seveda pride v poštev, če si boste lahko privoščili mesečno naročnino, ki gotovo ni nizka. A za tiste, ki imajo poleg svojega doma tudi počitniško hiši v hribih, denar najverjetneje ne bo problem.

Kljub temu je Starlink dobra naložba za že prej omenjene ljudi, ki preprosto nimajo dostopa do stacionarnega interneta. V primeru, da imate druge možnosti za internet, boste iz preprostega razloga najbrž izbrali njih.

To je cena, ki v Ameriki velja za ugodno in tekmovalno na nakopičenem trgu, pri nas pa izstopa. Vsi telekomunikacijski ponudniki imajo namreč dosti nižje cene, ki jih ponujajo v trojnih paketih. Do težav bi prišlo tudi v primeru, da se v Ljubljani kar naenkrat znajde veliko število uporabnikov Starlinka, saj bi to internet upočasnilo.

Tako je Starlink kljub ideji, da dostop do interneta ponudi tistim, ki ga prej niso imeli, vsaj pri nas na trg prišel kot draga »igračka« za tiste, ki ga ne potrebujejo, a si ga lahko privoščijo. Česa drugega od ustvarjalcev Tesle, tako ali tako ni bilo pričakovati.

Prejšnji članek5 motenj zdravstvenega sistema v Sloveniji
Naslednji članekKoper ima novo avtobusno postajo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.