5 motenj zdravstvenega sistema v Sloveniji

Many people in a waiting room to see a doctor
Foto: EunikaSopotnicka iz iStock

Vlada Republike Slovenije se je na 22. dopisni seji seznanilo s poročilom o zdravstvenih zavodih, ki je vključeval tudi resne motnje. Motnje ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema, vlada pa je na podlagi le teh sprejela sklep o ugotovitvi obstoja resnih motenj. Katere resne motnje ogrožajo slovenski zdravstveni sistem?

Vlada je seznanjena z resnimi motnjami v zdravstvu

Vlada RS se je na 22. dopisni seji seznanila s poročilom o finančnem poslovanju javnih zdravstvenih zavodov v obdobju I-VI 2022, s podatki o čakalnih dobah in zmanjšani dostopnosti do zdravstvenih storitev, zato ugotavlja obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema, in s tem izpolnitev pogojev za določitev programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, in določitev obsega sredstev v skladu s četrtim odstavkom 63. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Busy Hospital Hallway. Medical Personnel, Doctors, Nurses, Surgeons Walking, Female Patient Waiting her Turn. Modern Medical Facility.
Foto: gorodenkoff iz iStock

5 motenj zdravstva v Sloveniji

Spodaj navedene motnje bodo podlaga, da vlada določi vsebino programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredeli zmogljivosti, potrebne za njegovo izvajanje in določi obseg sredstev.

  • negativno finančno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov,
  • dolge čakalne dobe,
  • poslabšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvene dejavnost,
  • poslabšanje duševnega zdravja prebivalstva,
  • padec števila novoodkritih rakavih obolenj kot posledica nalezljive bolezni COVID-19.
Picture of mother and children waiting in front of registration desk in hospital
Foto: macniak iz iStock

Negativno finančno stanje

Ugotovljeno je bilo v 30 javnih zdravstvenih zavodih. Skupen obseg negativnega stanja znaša skoraj 50 milijonov evrov. Za 66 % je nižji presežek prihodkov nad odhodki v primerjavi s preteklim letom. Vlada se je na podlagi navedenega seznanila z negativnim finančnim poslovanjem javnih zdravstvenih zavodov najmanj v skupni vrednosti 20 milijonov evrov.

Dolge čakalne dobe

Na dan 21. julija 2022 je podatek o čakalnih dobih in številu čakajočih znašal skoraj 1.150.000 ljudi. Na prvi pregled naj bi čakalo približno 260 tisoč ljudi, od teh jih je 58 % čakalo nad najdaljšo dopustno čakalno dobo.

Ostale resne motnje

Število zavarovanih oseb, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje in imajo pravico do izbire osebnega zdravnika, dejansko pa nimajo opredeljenega izbranega osebnega zdravnika. Posledično se je dostopnost do zdravstvenih storitev na primarni ravni v prvi polovici leta 2022 znižala za 33,6 %.

Pandemija nalezljive bolezni COVID-19 je poleg zdravstvene krize povzročila tudi psihološke posledice, ki imajo velik vpliv na duševno zdravje prebivalcev ter hkrati povzročila 30 % padec prijavljenih novih rakavih obolenj v času epidemije.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekKako so dinozavri nosili svojo ogromno težo?
Naslednji članekSatelitski internet Starlink v Sloveniji: Komu je namenjen in ali se izplača?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.