Letos namesto sveč raje prižgimo spomin

Kaj pa, če bi letos za 1. november namesto sveče raje prižgali spomin na naše najdražje?

Sveče, čeprav na prvi pogled nedolžni onesnaževalec okolja, so v zadnjih letih postale pereč problem in eden večjih obremenjevalcev okolja. In Slovenci se lahko »pohvalimo«, da smo v kupovanju sveč v samem evropskem vrhu – pokupimo namreč kar 80 % vse proizvodnje sveč. Letno naj bi povprečni Slovenec na grob nesel približno 6 sveč, sveče pa naj bi letno v Sloveniji proizvedle od 8 000 do 10 000 ton odpadkov. Skupno Slovenci torej porabimo kar 32 milijonov evrov za sveče na leto.

Sveče v cerkvi.
Prižiganje sveč je zasidrano v slovensko tradicijo.

Slovenci smo eden izmed redkih narodov, ki tako vneto nosimo sveče na grobove. Ta običaj najverjetneje izhaja še iz poganske tradicije, saj naj bi plamen pokojniku gorel in mu svetil tudi na drugi strani. Včasih so svetilke celo postavljali v pokojnikovo krsto, danes pa je od te tradicije ostalo še obredno nošenje sveč na grobove.

Obstajajo alternative?

Kjer nastane problem, tam je tudi rešitev. In alternative svečam so. Namesto plastične sveče, lahko prižgeš stekleno. Obstajajo tudi električne sveče, ki gorijo dlje, in sveče na sončne celice. Namesto sveče pa lahko grob okrasiš tudi drugače. Veliko ljudi se odloča grobove urejati s trajnim cvetjem, zanimiva alternativa pa je tudi prinašanje kamenčkov ali školjk z daljnih plaž ali hribov in z napisanimi mislimi.

Rože na grobu.
Grob najdražjega lahko okrasiš z rožami.

Četudi si pristaš tradicionalnih plastičnih sveč, poskušaj v obzir vzeti vpliv sveče na okolje. Pokojniku prižgana plastična sveča ne bo pomenila veliko, bodočim generacijam pa boš z alternativo morda pomagal ohraniti čistejše okolje.

Prejšnji članek1. november – kako in kaj nam pomeni danes
Naslednji članekNo-shave november: za kaj se pravzaprav gre?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.