No-shave november: za kaj se pravzaprav gre?

Približuje se »najlepši« čas v letu. In ne, s tem ne mislim božiča in prihajajočih praznikov, temveč november. To je tisti mesec, ko se moški nehajo briti in si puščajo brade, zadnjih nekaj let pa so se gibanju pridružile še ženske. Toda za kaj se sploh gre?

No-shave November je leta 2004 začela Movember fundacija. Njihov cilj je bil povečati poznavanje raka na prostati in raka debelega črevesja. Še danes, 15 let kasneje, sta ta raka tabu tema med mnogimi in zato je še toliko bolj pomembno, da je en mesec posvečen samo povečanju ozaveščenosti o raku. Oktober je tako mesec roza pentlje, novembra pa pridejo na vrsto moški.

Zakaj no-shave?

Ampak zakaj se »ne smem« briti cel november? Cilj organizatorjev je bil, da bi denar, ki ga privarčujemo z ne uporabo britvic in kreme za britje, donirali v raziskovalne namene. Veliko ljudi, ki se bori z rakom, med procesom zdravljenja s kemoterapijo izgubi lase in dlake, zato bi ljudje odvrgli za en mesec britvice in pustili dlakam, da rastejo njim, namesto tistim, ki so jih izgubili.

britvica
Denar, ki bi ga zapravil za britvice, doniraj v raziskovalne namene.

No-shave November ali Movember?

V tem času sta se razvili dve gibanji. V prvem se ljudje po celem telesu ne brijejo cel mesec, v drugem pa si moški pustijo samo brke. Kateremu se boš pridružil, je tvoja izbira. Mogoče pa paše en mesec biti au naturel, pa še za dober namen!

Prejšnji članekLetos namesto sveč raje prižgimo spomin
Naslednji članekZakaj je božič vsako leto zgodnejši

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.