Ljubljanska Univerza kritično do novih vpisnih pogojev

Univerza v Ljubljani kritično do novih vpisnih pogojev
Univerza v Ljubljani kritično do novih vpisnih pogojev Foto: Patrocle on pixabay

Začetek februarja nam je prinesel izjemno pomemben datum za bodoče študente. Seveda govorimo o razpisu vpisnih mest na fakultete, ki pa je prinesel tudi nekaj sprememb. Na te spremembe se je zdaj odzvala tudi ljubljanska univerza, ki je spremenila vpisne pogoje na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe.

Izjava Univerze v Ljubljani glede novih vpisnih pogojev

»Čeprav se zavedamo, da s tem posameznim dijakom in dijakinjam s srednjih strokovnih šol zapiramo pot na določene smeri študija, smo bili v to prisiljeni s strani Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je akreditacijo Univerze v Ljubljani pogojevala s spremembo vpisnih pogojev (38. člen ZVIS),« so se na spremembo vpisnih pogojev odzvali pri Univerzi v Ljubljani.

Poudarili so, da so skozi postopek akreditacije UL (izvajal se je v letih 2021 in 2022), poudarjali, da je da je takšno razumevanje 38. člena Zakona o visokem šolstvu, ki govori o prehajanju med srednjo šolo in univerzitetnim študijem, neprimerno in diskriminatorno. Ob tem so dodali, da je NAKVIS vztrajal pri svoji ozki in novi razlagi zakona.

Univerza v Ljubljani ni želela tvegati pri podelitvi akreditacije

»Na Univerzi v Ljubljani zaradi svojih številnih mednarodnih sporazumov, mednarodnih akreditacij in skupnih študijskih programov s tujimi univerzami ter nenazadnje zaradi našega članstva v eni najboljših evropskih univerzitetnih mrež EUTOPIA, nismo smeli tvegati, da bi nam NAKVIS podelil le začasno akreditacijo, saj bi s tem ogrozili študij in delo naših študentov in študentk, pedagogov in raziskovalcev in raziskovalk v teh mednarodnih asociacijah – da o škodi v domačem in mednarodnem ugledu sploh ne govorimo,« so zapisali v javni objavi.

Headquarters building of University of Ljubljana, Slovenia
Odprto sodelovanje, povezanost in predvsem miselnost, da vsi deležniki prispevajo h gospodarskemu razvoju, je botrovalo k laskavemu priznanju Univerze v Ljubljani.
Foto: ZvonimirAtleti iz iStock

V objavi prav tako opozarjajo, da bo z uveljavitvijo nove interpretacije vpisnih pogojev letos prvič v zgodovini samostojne Slovenije nastalo stanje, ko se bodo dijaki in dijakinje na slovenske javne univerze vpisovali pod različnimi vpisnimi pogoji zaradi različnih zahtev NAKVIS-a do posameznih javnih univerz.

Poziv UL k ukrepanju pristojnega ministrstva

Tako Univerza v Ljubljani pristojno ministrstvo poziva k ukrepanju, ki bo, po zgledu vladnega ukrepa o povečanju števila vpisnih mest, odpravilo krivično stanje za posamezne dijake in dijakinje iz prihajajoče generacije, ki si izbirajo svojo študijsko pot, in zagotovilo enakopravne pogoje za vpis na nacionalni ravni.

Sporočili so, da v luči prihajajoče spremembe Zakona o visokem šolstvu (vključno s spornim 38. členom) pripravljajo predlog ureditve, ki bi to področje urejal na drugačen in manj diskriminatoren način.

The main building of the University of Ljubljana. Slovenija
Foto: ShevchenkoAndrey iz iStock

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekNajbolj pričakovane igre 2023
Naslednji članekReklo se je, da je Prešeren pijanec, zapravljivec in — babjek!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.