Luka Mesec ob Paradi ponosa: »Vprašanje, zakaj potrebujemo Parado ponosa, je odveč.«

Diversity people hands raising colorful lgbtq rainbow flags together , a symbol for the LGBT community
,selective focus.concept LGBTQ community equal movement parade ,LGBTQ pride month.
Foto: Somsak Siripatcharathorn iz iStock

Tradicionalni pohod po Ljubljani bo zaključil festival Parade ponosa. Ob vsakoletnem festivalu, ki je letos potekal od 9. do 17. junija, je svojo poslanico v svet poslal tudi minister Luka Mesec. Kordinator Levice je eden vidnejših zagovornikov pravic LGBTIQ+.

Ministrova poslanica ob Paradi ponosa 2023

»Vprašanje, zakaj potrebujemo Parado ponosa, je odveč. Dokler bodo obstajali politiki, javne osebe in drugi, ki kažejo s prstom in blatijo vse tiste, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti in od kod bi morali izvirati – vse do takrat bodo potrebne tudi Parade ponosa,« je zapisal v svoji poslanici.

V poslanici je na kratko opisal pot, ki jo je Slovenija prehodila znotraj boja za enakopravnost. »V letu 2022 smo s spremembo Družinskega zakonika, ki smo jo pripravili na ministrstvu, pripoznali, da različnost ne sme voditi v diskriminacijo. Istospolnim parom smo priznali stvari, ki bi jim morale biti priznane že zdavnaj,« je pojasnil in pri tem poudaril, da se pri tem ni zgodil konec sveta, pred katerim so nas nekateri svarili. »Nikomur nismo ničesar vzeli, smo pa razširili pravice tistim, ki jih še nimajo.«

Female legs walking on rainbow crosswalk on Gay pride.
Foto: StudioMikara iz iStock

Parada ponosa 2023 – Več skupnosti, en boj

Letošnje sporočilo festivala Parada ponosa je jasno: »Nihče ni svoboden, dokler nismo svobodni vsi, in nihče ni varen, dokler nismo varni vsi. To zavedanje postaja v sedanjosti, ki jo živimo, vse bolj pomembno. Kot ne poznajo meja konflikti, vojne, revščina in zatiranje, tako tudi solidarnost ne pozna meja. Ko je ogrožena ena oseba LGBTIQ+, smo ogrožene vse. V času, ko se spopadamo z vojnami, rasizmom, homo-, trans-, bi- in interfobijo, nasiljem in drugimi oblikami zatiranj ter posledicami podnebnih sprememb, moramo še toliko radikalneje živeti mednarodno solidarnost in stopiti skupaj preko meja in kontinentov.«

Tradicionalna zaključitev Parade ponosa bo današnji protestni shod. Zbrani se bodo po ulicah prestolnice zakorakali ob 18. uri, ko se bodo od Metelkove sprehodili do Kongresnega trga. Med njimi bodo tudi minister Luka Mesec, predsednica republike Nataša Pirc Musar, množico pa bo nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNa kaj moraš biti pozoren pri izbiri sončne kreme?
Naslednji članekRye Lane, filmsko presenečenje leta 2023

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.