Na kaj moraš biti pozoren pri izbiri sončne kreme?

Fashionable woman sitting by the pool on the empty deck of a cruise liner. Closeup, outdoor, view from above. Vacation and travel concept
Foto: Sviatlana Barchan iz iStock

Poletje je tukaj in s seboj prinaša sončne dni ter željo po uživanju na prostem. Medtem ko se veselimo sončnih žarkov, ne smemo pozabiti na pomembnost zaščite pred škodljivimi učinki sončnega sevanja. Sončna krema je ključni izdelek za ohranjanje zdravja kože in preprečevanje sončnih opeklin ter drugih poškodb. Vendar pa se na trgu pojavlja široka paleta izdelkov, ki ponujajo različne stopnje zaščite in sestavine. Kako izbrati pravo kremo za sončenje?

SPF in vrsta kože sta pomembna dejavnika

Prvi korak pri izbiri kreme za sončenje je razumevanje zaščitnih faktorjev (SPF). SPF predstavlja sposobnost kreme za zaščito pred UVB žarki, ki so odgovorni za sončne opekline. Višje številke SPF pomenijo močnejšo zaščito. Na primer, krema s SPF 30 omogoča zaščito pred 97 odstotkov UVB žarki, medtem ko krema s SPF 50 omogoča zaščito pred 98 odstotkov UVB žarki. Pomembno je opozoriti, da nobena krema za sončenje ne zagotavlja 100 odstotne zaščite, zato je pomembno tudi uporabljati druge zaščitne ukrepe, kot so nošenje zaščitnih oblačil in sončnih očal ter izogibanje sončnim žarkom v najmočnejšem delu dneva.

Poleg SPF je treba pri izbiri kreme za sončenje upoštevati tudi vrsto kože. Obstajajo kreme za sončenje, posebej formulirane za občutljivo kožo, mastno kožo, suho kožo in druge posebne potrebe. Če imaš občutljivo kožo, se odloči za kreme, ki so označene kot tako imenovane nekomedogene, kar pomeni, da ne zamašijo por. Mastna koža bo morda zahtevala lažje sestavine, medtem ko bo suha koža potrebovala vlažilne sestavine.

Outdoor portrait of beautiful woman with moisturizing cream under her eyes
Preveri SPF in spoznaj svojo vrsto kože. Foto: Jun iz iStock

Zaščita pred UVB in UVA žarki

Poleg tega je pri izbiri kreme za sončenje pomembno preveriti, ali izdelek ponuja širokospektralno zaščito. Širokospektralna zaščita pomeni, da krema ščiti pred tako UVB kot tudi UVA žarki, čeprav na slednjo zaščito bodi še toliko bolj pozoren, saj je ta mogoče bolj borna. UVA žarki so dolgoročno odgovorni za poškodbe kože, staranje in povečano tveganje za kožnega raka. Iskanje kreme, ki vsebuje izraz širokospektralna zaščita ali simbol UVA v krogu, zagotavlja, da je izdelek učinkovit pri zaščiti pred škodljivimi UVA žarki.

Beautiful young latin woman applying suntan lotion at beach with copy space. Tanned girl in bikini applying sunscreen on shoulder at tropical beach. Brunette woman wearing swimsuit and protecting skin with sunblock cream from UV and UVB sunrays.
Pomembno preveriti, ali izdelek ponuja širokospektralno zaščito. Foto: Ridofranz iz iStock

Preveri sestavine in kremo pravilno uporabljaj

Prav tako je vredno preveriti sestavine kreme za sončenje. Izogibaj se izdelkom, ki vsebujejo parabene, ftalate in sintetične dišave, saj lahko te sestavine povzročijo draženje kože. Namesto tega poišči kreme, ki vsebujejo naravne sestavine, kot so cinkov oksid, titanov dioksid, izvlečki aloe vere, olje argana in drugi pomirjujoči ter vlažilni sestavni deli.

Na koncu pa ne pozabi, da je pravilna uporaba kreme za sončenje ključnega pomena za njeno učinkovitost. Nanesi dovolj kreme, da pokrijete izpostavljeno kožo, in redno ponavljaj nanos vsaki dve uri ter po plavanju ali močnem potenju.

Positive symbol drawing by sunscreen on open hand. Another hand holding a bottle of sun cream. Blue sky, beams of sun background. Protection of sun. Copy space.
Vedno preveri sestavine in kremo pravilno uporabljaj! Foto: MarKord iz iStock

Zaščita pred soncem je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja kože in preprečevanje škodljivih učinkov sončnega sevanja. Z izbiro prave kreme za sončenje, ki ustreza tvojim potrebam in tipu kože, boš lahko užival na soncu s popolnim zaupanjem.

Prejšnji članekPomembnost umetne inteligence v zdravstvu
Naslednji članekLuka Mesec ob Paradi ponosa: »Vprašanje, zakaj potrebujemo Parado ponosa, je odveč.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.