Pomembnost umetne inteligence v zdravstvu

Medical technology concept with 3d rendering robot hand or cyborg hand hold stethoscope
Foto: PhonlamaiPhoto iz iStock

Umetna inteligenca je v kratkem času močno napredovala. Cilji, ki si jih je znanost postavila, da bi jih dosegla šele čez nekaj deset let, so doseženi že danes. Umetna inteligenca se kaže kot izredno pomembno orodje na vseh ravneh življenja. Pomembno mesto bo umetna inteligenca imela tudi v zdravstvu, zato Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru organizira 21. Mednarodna konferenca Artificial Intelligence in Medicine (AIME 2023), ki je potekala v Portorožu.

Že 21. konferenca AIME

Konferenca bo združila vodilne mednarodne strokovnjake, da bi razpravljali o najnovejših dosežkih na področju umetne inteligence in njeni uporabi v medicini in zdravstvu. Dogodek bo vključeval tuja predavanja, panelne razprave in predstavitve posterjev, ki bodo zajemale različne teme, kot so strojno učenje, analiza velikih podatkov in umetna inteligenca pri diagnozi in zdravljenju. Organizirana konferenca je že 21., leta 1985 pa je bila izvedena prva konferenca AIME. Udeleženci bodo imeli priložnost za mreženje z drugimi raziskovalci in zdravstvenimi strokovnjaki ter izmenjavo idej o najnovejših trendih na področju umetne inteligence na različnih področjih zdravstva.

Asian doctors watching hologram screens. Medical technology. Medtech.
Foto: metamorworks iz iStock

Konferenca se je začela v ponedeljek, 12. 6., in je trajala do četrtka, 15. 6. V uvodnem nagovoru je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki je tudi sama članica raziskovalne skupnosti konference AIME, izpostavila: »Na področju umetne inteligence imamo več kot 40 let raziskovalnih izkušenj in več kot 30 let izkušenj na področju visokošolskega izobraževanja. Nacionalni program za umetno inteligenco podpira konkretne ukrepe za zagotavljanje raziskav, inovacij, uvajanja in uporabe sistemov umetne inteligence na šestih prednostnih področjih: zdravstvo, industrija 4.0, javna uprava, jezikovne tehnologije, trajnostna proizvodnja hrane ter okolje in prostor.«

Businesswoman standing at podium with laptop giving a speech. Successful female business professional addressing a seminar.
Foto: jacoblund iz iStock

Odprle se bodo pomembne teme

Obstoječe tehnologije umetne inteligence v zdravstveni negi pomagajo medicinskim sestram, zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem. Med drugim pomagajo prepoznati ogrožene paciente, pomagajo pri določanju prednosti zdravljenja in izboljšajo njegov potek. Po drugi strani pa lahko umetna inteligenca povzroči nenamerne posledice, vključno z napačnimi priporočili za nego in zdravljenje. To ustvarja vedno večje zanimanje za varno, etično in klinično primerno uporabo vrhunskih tehnologij umetne inteligence v zdravstvu. Nekaj zanimivih tem, ki bodo obravnavane na delavnicah:  

  • razvoj in implementacija sistemov za podporo kliničnemu odločanju zdravstvene nege;
  • standardizirana zdravstvena terminologija s področja umetne inteligence za zdravstveno nego;
  • razvoj in implementacija tehnologije umetne inteligence osredotočene na zdravstveno nego;
  • pristranskosti algoritmov.
Close up of woman doctor hand pointing at abstract glowing medical cardiology interface on blurry hospital background with virus. Hi-tech technology and medicine of the future concept. Double exposure
Foto: peshkov iz iStock

 

Umetna inteligenca bo imela pomembno vlogo v zdravstvu

Pomembno je dodati, da je že sedanja umetna inteligenca, to velja seveda za javno dostopno umetno inteligenco, sposobna pravilno diagnosticirati okoli 80 % obolenj. Najboljši programi, ki so namenjeni delu v zdravstvu in diagnostiki, so sposobni diagnosticirati nekaj več kot 90 % obolenj. Pomembno je, da se zavedamo velikih prednosti, ki jih umetna inteligenca prinaša vsem zdravstvenim delavcem, predvsem vidimo velik potencial pri razvoju zdravil in hitrem obdelovanju velike količine podatkov.

Vendar pa ne bo umetna inteligenca nikoli sposobna popolnoma nadomestiti stikov med pacientom in zdravnikom, prevzeti pomembnosti spodbudne komunikacije in kazanja naklonjenosti in skrbi za bolnika. Tako nam vsem polagam na srce, da mora prevladati zavedanje, da umetna inteligenca ne more nadomestiti obiska zdravnika.  

An elderly woman's robot, helps her by reminding her to take her medication
Foto: demaerre iz iStock
Prejšnji članekFantastičen uspeh slovenske ekipe v statističnih igrah
Naslednji članekNa kaj moraš biti pozoren pri izbiri sončne kreme?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.