Martinovo: več kot praznik vina in dobre hrane

Martinovo, ko se cel vikend toči vino in žura do jutranjih ur. To je praznik! Ampak velikokrat pozabimo, da se za pijančevanjem in prenajedanjem dejansko skriva globlji pomen.

Kdo je Sv. Martin?

Sveti Martin je bil cerkveni konjeniški častnik iz Francije, ki je bil znan po svoji radodarnosti. Najbolj znana in opevana legenda o njem je tista, ko je pozimi jahal po dolini in srečal berača. Ker s seboj ni imel ne hrane in ne vode, da bi mu ju lahko dal, je na polovico prerezal svoj plašč in ga ponudil beraču, da ta ne bi zmrznil. Prav tako pa je znana tudi legenda o tem, kako je pridobil škofovski naziv. Zaradi skromnosti namreč ni želel biti izvoljen za škofa in se je skril med gosi, a so ga te z gaganjem izdale. Zato običajno na martinovo jemo gos.

Zakaj Slovenci pijemo vino?

Slovenci pa martinovo izkoristimo za pitje mladega vina, ki se iz mošta spremeni v vino šele takrat, ko ga »blagoslovi« Sv. Martin. To je po navadi nekdo, ki se obleče v škofa. Zato se Martinov praznik nazdravlja z vinom in iz tega izhaja tudi rek, da Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’.

Vinska trta

Kako praznujejo drugje?

Praznik vina pa praznujemo samo v Sloveniji in na sosednjem Hrvaškem. Drugod po svetu imajo na Martinov god druge navade. V Nemčiji tako v zrak spuščajo lampijončke, spet drugod pa kurijo kresove.

Kakorkoli boste ta vikend praznovali, imejte se lepo in spomnite se pravih korenin praznika vina. Čin! ?

Prejšnji članekBepanthen nam pomaga že 75 let
Naslednji članekČas je za martinovanje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.