Med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir tudi gibanje BLM

Med nominiranci za letošnjo Nobelovo nagrado za mir je tudi gibanje Black lives matter. Gibanje je povzročilo boj za sistemske spremembe ne samo v ZDA, temveč tudi po svetu.

Gibanje Black lives matter je bilo ustanovljeno leta 2013 s strani Alicie Garza, Patrisse Collors in Opal Tometi kot odgovor na oprostitev moškega, ki je ustrelil Trayvona Martina. Gibanje se je nadaljevalo v letu 2014 z množičnimi protesti zaradi smrti Michaela Browna in Erica Garnerja. Ponoven zagon je gibanje dobilo lani, po uboju Georga Floyda in Breonne Taylor, ki jima je bilo življenje vzeto s strani policistov.

Black Lives Matter Protests Around the World

Zmagovalec Nobelove nagrade za mir bo znan oktobra ter razglašen na proslavi 10 decembra. Lansko Nobelovo nagrado za mir je prejel World Food Programme. Kandidate lahko predlagajo ministri in parlamentarci iz vseh držav, nekdanji nagrajenci ali profesorji določenih univerz.

protestMed nominiranci za letošnjo Nobelovo nagrado za mir so med drugim Julian Assange, Donald Trump, novinarska organizacija Novinarji brez meja, beloruske opozicijske voditeljice s Svetlano Tihanovsko na čelu ter Mednarodna mreža za preverjanje dejstev. 

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPlastični zabojnik je tvoj najboljši prijatelj
Naslednji članek5 nasvetov za ohranjanje dobre telesne kondicije korona časom navkljub

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.