Mednarodni dan maternega jezika

Materni jezik je nenadomestljiv. Nosimo ga kamorkoli gremo in vedno je del našega karakterja. Tudi če se priučimo drugega jezika in ga dnevno uporabljamo, bomo najvišje čustvene odzive odražali v materinem jeziku, kot na primer kletvice. Danes, 21. 2., praznujemo mednarodni dan maternega jezika.

Mednarodni dan

Po celem svetu ljudje praznujejo in počastijo jezik, s katerim vsak dan pozdravijo soseda, naročijo jutranjo kavo ali ob pivu svojim prijateljem povedo najnovejše novice iz njihovega življenja. In tako bomo tudi mi danes počastili naš jezik – slovenščino.

Slovenščina

Rojena iz praslovanščine in najstarejše zapisana v Brižinskih spomenikih, je materni jezik 88% odstotkov prebivalcev Slovenije. Slovenščina pa je tudi materinski jezik nekaterih prebivalcev Avstrije, Italije, Kanade, ZDA, Argentine, Madžarske, Avstralije in tudi drugod, saj je govorcev slovenščine preko dva milijona. Sestavljena iz 25 črk, 29 glasov in zapisana v latinični pisavi gajici (pred tem pa v bohoričici), je uradni jezik Republike Slovenije.

Slovenska abeceda
Slovenska abeceda.

 

Veliki ljudje, velik jezik

Seveda pa se na dan našega maternega jezika spomnimo tudi na vse velike može, ki so slovenščini dali svoj jaz in osebnost, ter jo uporabljali za svoje veličastne stvaritve. Najprej pomislimo na Primoža Trubarja, ki bi mu lahko rekli »oče« slovenščine. Slovenščino je predstavil svetu v svojih delih, najbolj znani sta verjetno Katekizem in Abecednik. Jurij Dalmatin, ki je prevedel Biblijo, in pa tudi Adam Bohorič s svojim prvim slovarjem, sta prav tako ena izmed velikih mož, ki sta izoblikovala naš jezik.

France Prešeren, največji pesniški ustvarjalec v slovenščini in pa Ivan Cankar, najbolj priznan slovenski pisatelj, sta maternemu jeziku darovala ogromno svojega truda in dela. Slavo pa si lahko priznamo tudi mi, ki jezik, katerega so hoteli izriniti in prepovedati, ponosno uporabljamo že od začetka našega obstoja.

Primož Trubar
Primož Trubar

Narečja

Slovenščina je tudi znana po tem, da je za tako majhen geografski predel neverjetno raznolika. Težko si predstavljamo, kako bi se sporazumevala nekdo iz Notranjske in Prekmurec, ali pa Korošec in Belokranjec. Že samo nekaj kilometrov iz Ljubljane govorijo nekoliko drugače.

Slovenščina ima uradno 48 različnih narečji in govorov, a lahko brez težav rečemo, da jih je veliko več. Tudi sleng je v vsakem mestu drugačen. Verjetno smo vsi imeli že prigodo z nekom, ki ga nismo razumeli, pa je bil Slovenec.

Različna slovenska narečja.
Različna slovenska narečja.

»Gnes« praznujmo naš jezik. Praznujmo kako liričen je, praznujmo »kaku lepu« zveni in pojdimo s prijatelji »fkup« v »betulo«, nazdravimo ter »djavmo« kakšno o slovenščini.

V komentarjih pa nam povej, kakšen nesporazum si imel/a z nekom iz drugega predela Slovenije.

Prejšnji članekPeka piškotov v stanovanju študenta
Naslednji članekZakaj vas vabimo na humanistiko v Koper in v čem se razlikujemo od drugih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.