Mednarodni dan mladih 2022 temelji na medgeneracijski solidarnosti

Daughter, or granddaughter or nurse caregiver with senior man with a walking cane stick and wheelchair outdoors
Foto: Paperkites iz iStock

Mednarodni dan mladih obeležujemo 12. avgusta. Vsako leto se obravnava drugačno tematiko, ki letos sloni na medgeneracijski solidarnosti kot enakopravni obravnavi vseh generacij. Pobudniki Združenih narodov želijo z letošnjo temo poudariti, da mora svet izkoristiti polni potencial vseh generacij in da je prav medgeneracijska solidarnost ključ za trajnostni razvoj.

Mednarodni dan mladih posvečen solidarnosti

»Ob letošnjem prazniku mladih zato ponovno izražamo podporo mladim v njihovih prizadevanjih za vzpostavitev boljšega delovanja družbe ter ustvarjamo prostor za participacijo mladih pri soustvarjanju evropskih in lokalnih politik, s tem pa tudi njihova prizadevanja za medgeneracijsko solidarnost. V Sloveniji ob podpori Urada za mladino skoraj sto tisoč mladih opravlja številna družbeno koristna dela, zato je prav, da dosežejo tudi večje udejstvovanje v procesih odločanja. Prav sestava Državnega zbora v tem mandatu v smislu mladih odločevalcev daje upanje za večjo participacijo mladih. Več mladih, več optimizma in več drznosti,« je povedala direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores.

Izboljšanje položaja mladih v Sloveniji

Urad za mladino v Sloveniji je poudaril, da ima Slovenija na področju medgeneracijske solidarnosti že kar nekaj primerov dobrih praks. Digitalno izobraževanje, preživljanje prostega časa in pomoč najstarejšim so le nekatere od njih.

Prioritete pri izvajanju imajo predvsem vsebine, ki jih opredeljuje Evropska strategija za mlade 2019-2027. Okrepitev pozitivne percepcije in priložnosti za mlade, s posebnim fokusom na digitalnem in zelenem prehodu, podpora mladim preko mladinskega dela, še posebej mladim z manj priložnostmi, podpora in promocija različnih priložnosti za mlade, ki podpirajo njihov osebni, socialni, ekonomski ali profesionalni razvoj na vseh nivojih, od evropskega do lokalnega.

Mednarodni dan mladih 2022 sloni na solidarnosti med generacijami
Mednarodni dan mladih 2022 sloni na solidarnosti med generacijami Foto: on un

Javni poziv za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2022 in 2023 izstopa po občutnem povišanju skupnih sredstev sofinanciranja. Skupaj 112 organizacijam je bilo podeljenih 3.793.000,00 €, kar predstavlja 32% povečanje v primerjavi z leti 2020 in 2021. Z namenom dviga kakovosti mladinskega dela so bila vpeljana tudi nekatera nova merila, povezana z izobraževanjem in supervizijo mladinskih delavcev.

Na začetku leta 2022 je bila v Sloveniji ustanovljena tudi državna strokovna delovna skupina za dvig kakovosti in prepoznavnosti mladinskega dela. Skupina je pripravila in uskladila osnutek Strateškega načrta Evropske agende za mladinsko delo v Sloveniji za obdobje 2022-2027/32 s poudarkom na razvoju kakovosti v mladinskem delu in prepoznavanju in priznavanju mladinskega dela. Osnutek je bil poslan v javno razpravo vsem organizacijam mladinskega sektorja, ki so izrazile interes za sodelovanje. Končna verzija načrta je predvidena še v letošnjem letu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Trinajst življenj
Naslednji članekHuawei Watch GT 3 Pro – kjer se tehnologija sreča z razkošjem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.